Szerző: Bizó Dániel

2010. március 26. 16:51

A KVM hypervisort is támogatja a Novell

A Novell a SUSE Linux Enterprise Server (SLES) 11 első szervizcsomagjával kezdődően hivatalosan is támogatja a KVM hypervisort, valamint az azon futó Linux és Windows vendégeket. A Xen továbbra is megmarad a SLES elsődleges virtualizációs platformjának.

A tavaly megjelent SUSE Linux Enterprise Server 11 már tartalmazta a KVM-et, mint technológiai előzetest, az első szervizcsomaggal azonban már hivatalosan is használhatóvá minősíti azt. A Novell már éles környezetben is kínál műszaki támogatást a KVM használatához, így például a SLES 11 SP1, SLES 10 SP3 és SLES 9 SP4 vendégek egyaránt teljeskörű támogatásban részesülnek, míg az RHEL és a Windowsok is kapnak támogatást, azonban garanciák nélkül, úgynevezett \"best effort\" szinten.

Azt egyelőre nem tudni azonban, pontosan mikor érkezik a SLES 11 SP1, ugyanis ezt a Novell még mindig nem közölte hivatalosan. A terméktervek a második negyedévre ígérik, egyes források szerint májusban landolhat. Az SP1-től kezdve a Novell tehát mind a Xen, mind a KVM hypervisorra alapuló virtualizációs technikát támogatja, ugyanakkor továbbra is a Xent preferálja nagyvállalati alkalmazásra, a már felhalmozódott üzemeltetési tapasztalat okán. A cég ugyanakkor úgy látja, idővel a KVM felzárkózik majd a Xen mellé, és teljesen egyenrangúak lesznek.

A KVM-et a Novell egyik nagy riválisa, a Red Hat fejleszti leginkább, amely a technológiához a Qumranet felhasználásával jutott hozzá. Az KVM-re alapozva a cég tavaly bemutatta saját virtualizációs platformját, a Red Hat Enterprise Virtualizationt (RHEV), amely szerver- és desktopvirtualizációt egyaránt támogat. A KVM ráadásul már jó ideje, a 2.6.2 óta a Linux mainline kernel része, így a Linuxok kvázi szabványos hypervisorává lépett elő.

A KVM hypervisor teljes virtualizációt végez az Intel és AMD hardveres támogatására alapozva, de driverek révén részleges paravirtualizációval tudja gyorsítani a hálózati és lemezműveleteket. Képes memória page sharingre, snapshotok készítésére, élő migrációra, a fizikai erőforrások sokszoros túlfoglalására, akár 16 vCPU-s vendéget is támogat 512 GB memóriával és 8 hálózati vezérlővel. A Xen teljes és paravirtualizációra is képes, és a Novell által karbantartott kernelpatch formájában érkezik. A Novell valószínűleg nyitva akarja tartani az opcióit, és választási lehetőséget kínálni az ügyfeleknek. A Red Hat az 5.4-es RHEL kiadástól támogat KVM-et, egyúttal párhuzamosan a Xent is, utóbbi azonban valószínűleg már nem kerül bele az RHEL 6 generációba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról