Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Sebezhető a böngésződ? A Mozilla megmondja!

Koi Tamás, 2010. március 24. 11:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mostantól nem csak a Firefoxszal kompatibilis az a böngésző-bővítményeket ellenőrző weboldal, melyet tavaly ősszel hozott létre a Mozilla alapítvány azzal a céllal, hogy a beépülők aktualitását - ezzel együtt a böngésző potenciális sebezhetőségét - tudja vele ellenőrizni a felhasználó.

hirdetés

A Mozilla weboldalán elérhető, kiegészített eszköz az Internet Explorer 7-es és 8-as verziójával, a Chrome 4-es verziójával, az Opera 10.50-nel, illetve az Apple Safari 4-es kiadásával, vagy ezek újabb változataival kompatibilis. A Plugin Check névre keresztelt szolgáltatással a fenti böngészőket futtató felhasználók azt ellenőrizhetik, hogy a legtöbb számítógépen megtalálható főbb beépülőmodulok (például a Flash plugin, vagy a Java-platform) aktuálisak-e, amennyiben pedig frissítésre szorulnak, a felhasználó a weboldal útmutatásait követve el is végezheti a folyamatot.

A webes alkalmazás tételes listát állít össze a felismert kiegészítőkről, azok verziójáról, valamint különböző színkódokkal is jelzi, hogy mely komponensek szorulnak frissítésre. Egyes beépülők esetében azonban láthatóan tanácstalan a rendszer, ezeknél a "Research" feliratú gomb jelenik meg, mely nemes egyszerűséggel egy a plugin aktuális verziója után kutató Google-keresést indít el.


Plugin ellenőrzés Google Chrome alatt, Mozilla háttérrel

A beépülőmodulokkal kapcsolatos potenciális biztonsági fenyegetések először a tavalyi év során kaptak különösen nagy hangsúlyt, amikor a böngészőket érő támadások elsöprő mennyiségét kötötték olyan, az internetezők nagy többsége által használ beépülőkhöz, mint az Adobe Flash plugin. A Mozilla ezért tavaly szeptemberben külön eszköz segítségével figyelmeztette azokat a Firefox-felhasználókat, akiknek a számítógépén a Flash plugin egy régebbi, tehát potenciálisan sebezhető változata futott, később pedig megjelent az a több plugin ellenőrzésére is alkalmas weboldal, melynek most készült el a több platformmal kompatibilis változata.

A biztonságosabb böngészést szolgálja az a hasonló elvre épülő, ám automatizált ellenőrzőrutin is, mely először a Firefox 3.6-os verziójában jelent meg. Ez az ellenőrzőrendszer figyelmeztetést küld a felhasználónak akkor, ha egy weboldal olyan plugint próbál meghívni, melynek létezik a telepített változatnál újabb kiadása.

A Mozilla korábban arra is ígéretet tett, hogy a későbbiekben a bővítményeknél is bevezeti azt az automatikus frissítőrendszert, melyet a kiegészítők esetében régóta használhatnak a Firefox-felhasználók.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!