Szerző: Koi Tamás

2010. február 5. 09:10

Veszélyben a T-Mobile és az Orange egyesülése

Nem kizárt, hogy a tervezettnél később, netán más feltételekkel egyesülhet Nagy-Britannia harmadik és negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója.

A Deutsche Telekom tulajdonában álló T-Mobile és a France Telecomhoz tartozó Orange tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az idei év első felében közös erővel folytatják a harcot a szigetország mobilpiacán. Az angol Office of Fair Trading (OFT - körülbelül a magyar Gazdasági Versenyhivatal) álláspontja szerint az összeolvadás veszélyeztetheti a versenyt.

Nagy-Britanniában jelenleg öt operátor versenyez a mobilpiacon, a többi piaci szereplő és a különböző fogyasztóvédelmi csoportok álláspontja szerint azonban legalábbis aggályos, hogy a T-Mobile és az Orange egyesülésével négyszereplőssé váló színtéren az újonnan létrejövő vállalat 37 százalékos részesedést érne el (a T-Mobile-hoz kötődő Virgin virtuális szolgáltatását is belekalkulálva 40 százalék feletti lenne a részesedés).

A DT számára azért volt fontos a T-Mobile számára vevőt vagy partnert keresni, mert piaci részesedését tekintve negyedik szereplőként nehezen tudott érvényesülni a telített piacon: A tavalyi második negyedévben a T-Mobile UK volt az egyedüli mobilszolgáltató a Deutsche Telekom érdekeltségi körében, amelynek ügyfélszáma csökkent. A France Telecom elvárásai szerint az egyesüléssel meg tudná erősíteni pozícióját a szigetországban.

Az OFT egyesüléssel kapcsolatos döntését tovább odázhatja, hogy a folyamatba a fogyasztói csoportok nyomására az Európai Bizottság versenyügyi hivatalát is bevonták, ettől függetlenül a Deutsche Telekom illetékesei továbbra is úgy látják, hogy az összeolvadási folyamat lezárulhat az első félévben. Az egyesüléssel kapcsolatos aggályok ugyanakkor nem csak a piaci részesedés miatt merültek fel: a két cég összesen kétszer annyi spektrummal rendelkezne, mint a Vodafone és az O2 együttvéve, valamint tízszer annyival, mint a legkisebb önálló piaci szereplőnek számító 3.

Időközben a T-Mobile amerikai leányával - mely a tengerentúlon a negyedik legnagyobb szolgáltató - kapcsolatosan felmerült, hogy a Deutsche Telekom tőzsdére vinné a céget, ezzel együtt szakértők elképzelhető forgatókönyvnek tartják azt is, hogy az amerikai T-Mobile-t is beolvasztanák egyik riválisába.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.