Szerző: Koi Tamás

2009. december 22. 16:17

Távozik a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke

Ma váratlan hirtelenséggel lemondott megbízatásáról Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke.

Pataki Dániel az NHH 2004-es megalapítása óta vett részt elnökként a magyarországi telekommunikációs szabályozó hatóság munkájában, előtte a Hírközlési Minisztérium hírközlésért felelős államtitkár-helyettese volt. Nevéhez fűződik többek közt a Nemzeti Hírközlési Hatóság működését szabályozó, a szervezet létrehozását előíró elektronikus hírközlési törvény (EHT) előkészítése.

Az NHH elnökét a hazai hírközlésszabályozás ikonikus alakjának lehetett tekinteni, elnökségi ideje alatt - részben az általa is aktívan formált európai távközlési szabályozás hatására - a magyar hírközlési piacon jelentősen bővült a szolgáltatáskínálat, miközben csökkentek az árak, és a piacszabályozás mellett a hatóság egyre nagyobb hangsúlyt helyezett a közvetlen fogyasztói tájékoztatásra.

A piaci és technológiai változások nyomán időszerűvé vált az európai hírközlés-szabályozás hatásainak értékelése, majd pedig a szabályozás rendszerének megújítása. Ebben a munkában az NHH és személyesen Pataki Dániel jelentős munkát vállalt. November végén az Európai Parlament nagy többséggel hagyta jóvá az EU új hírközlés-szabályozási keretrendszerét, mely a következő évtizedre meghatározza az európai hírközlés fejlődési irányait.

\"Rozgonyi
Rozgonyi Krisztina, Pataki (balra) lehetséges utódja

A közel hároméves európai jogalkotási folyamatban meghatározó szerepet játszottak azok a nemzetközi hírközlésszakmai szervezetek - az Európai Szabályozóhatóságok Csoportja - ERG, illetve a Rádió Spektrum-politikai Csoport - RSPG - melyek az elmúlt két évben magyar elnökséggel, Pataki Dániel vezetésével működtek.

Pataki éppen a fentiekkel, azaz az európai hírközlés-szabályozás megújításának lezárásával, illetve az ezekkel kapcsolatos személyes megbízatásainak sikeres befejezésével indokolta lemondását - négy évvel a megbízatásának lejárta előtt -, melyet Bajnai Gordon miniszterelnök 2010. január 31-i hatállyal tudomásul vett. A miniszterelnök dönthet Pataki utódjáról is, ugyanakkor ha január végéig nem születik döntés, az elnöki jogkört az NHH jelenlegi alelnöke, Dr. Rozgonyi Krisztina gyakorolhatja majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról