Szerző: Koi Tamás

2009. december 9. 12:04

Népszerű a mobilos parkolásfizetés

Hazánkban bár a mobilfizetés egyelőre gyerekcipőben jár, bizonyos területeken hamar népszerűséget szerzett magának. Ilyen a mobilparkolás is, mely a szolgáltatók szerint valóságos sikertörténet.

Az idén márciusban útjára indított mobilparkolás szolgáltatás sikeréhez kellett az is, hogy a rendszer mögé mindhárom hazai operátor egységesen beállt, az Eme Zrt. égisze alatt. A cégek mai sajtóközleménye szerint a parkolási díjak mobiltelefonos fizetésének sikerét jól jelzi, hogy a március óta eltelt időszakban már egymilliónál is több parkolási tranzakciót bonyolítottak mobiltelefonon, ma pedig naponta átlagosan húszezer ilyen tranzakció történik.

A 23 vidéki városban, illetve Budapesten elérhető mobilparkolás előnye többek közt, hogy az ügyfélnek nem kell az apróval bajlódnia, emellett a start-stop jellegű rendszerrel ténylegesen csak annyit kell fizetnie a parkolásért, amennyi ideig a gépjármű a parkolóhelyet elfoglalta. A parkolási díjat a mobilszolgáltató számlázza ki a hónap végén, melyhez tranzakcióként hozzájárul az operátorok 75 forintos jutaléka, melyet \"kényelmi díjként\" tüntetnek fel a számlán.

A mobilparkolás az autó rendszámát (ha szükséges, a gépjármű-kategóriánként meghatározott kiegészítéssel) sms-ben a parkolóautomatán feltüntetett telefonszámra elküldve kezdeményezhető, amely egy, ugyanarra a számra küldött sms segítségével bármikor tetszés szerint leállítható. Amennyiben az ügyfél előre tudja, hogy mennyi időt szándékozik az adott helyen parkolni, az elküldött SMS-ben a parkolás időtartamát is feltüntetheti.

A parkolóautomatán található telefonszám felhívásával – az első SMS-sel történt parkolás után - a Pannon és a T-Mobile ügyfelek a hangautomata rendszerben található menüpontok segítségével is elindíthatják, illetve leállíthatják a parkolást. Mindegyik esetben a visszaigazoló sms megérkezte jelzi a parkolás elindítását. A parkolóőrök elektronikus úton, az EME központi adatbázisából kérhetik le, hogy az adott rendszámú autóra van-e érvényes parkolás.

A T-Mobile és a GKIeNET novemberben publikált közös kutatása alapján a mobilparkolás ettől függetlenül csak a második legnépszerűbb mobilfizetési forma - a legtöbben autópályadíj fizetésére használják mobiljukat Magyarországon. Itthon a felmérés szerint a megkérdezett felnőttek 22 százaléka válaszolta azt, hogy szívesen vásárolna parkolási jogosultságot mobilon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról