Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 30. 09:44

Szerverekkel fűtik Helsinkit

Adatközpontot telepít a helsinki Uspenski katedrális alá az Academica nevű finn informatikai szolgáltató, a számítógépek által termelt hőt pedig a környék fűtési hálózatába vezeti.

Az adatközpontok áramellátása és hűtése egyre komolyabb kihívást jelent világszerte az üzemeltetőknek, ahogy nő az informatikai kapacitás iránti igény, amelyet egyre több és több berendezéssel lehet kielégíteni. Egy átlagos adatközpontban a felvett energiának csak kevesebb mint felét fordítják az informatikai eszközök táplálására, a többség a berendezések hűtéséhez szükséges.

A szerverek, tárolók és más berendezések által leadott hőt hasznosítaná a finn Academica és az egyik legnagyobb finn energiaszolgáltató, a Helsingin Energia. A Helsinki központjában, a föld alatt található adatközpontban keletkező hővel a távfűtő hálózatban keringő vizet melegítik majd. \"Tökéletesen kivitelezhető lenne, hogy a főváros fűtésének jelentős hányadát a számítógéptermek által kibocsátott hőenergiából nyerjük\" - mondta a Reutersnek Juha Sipila, a Helsingin Energia projektvezetője. A szakemberek becslései szerint az adatközpont által kibocsátott hőenergia mintegy 500 családi ház fűtéséhez elegendő.

\"\"

Az Academica januárban éles üzembe álló új adatközpontja az egyik legnépszerűbb turistalátványosság, az Uspenski katedrális alatt található, a föld alatt, egy légvédelmi bunkerben, amelyet még a második világháború idején vájtak a sziklákba. Az elhelyezkedés nem csak biztonsági szempontból kedvező, hanem a föld alatt a hőmérséklet is stabilabb mint a felszínen, ráadásul nyáron is hűvösebb van, így nem szükséges annyit költeni a hűtésre.

Jelenleg 500 négyzetméteres alapterületű a föld alatti létesítmény, de igény esetén 1500 négyzetméterre bővíthető, tudta meg a HWSW Pietari Paivanentől, az Academica értékesítési- és marketing-vezetőjétől, aki azt is elárulta, az adatközpont teljes kapacitása 5 megawatt. A Reuters szerint a 15 millió eurós bevételű cég becslései szerint éves energiaköltsége az elhelyezkedésnek köszönhetően 375 ezer euróval lesz kevesebb.

Egyre többet hallani olyan adatközpontokról világszerte, amelyek hulladékhőjét valami módon hasznosítják, Zürichben például a GIB-Services létesítménye egy közelben levő uszoda medencéjének vizét fűti. Ez a létesítmény szintén a föld alatt található, egy 1971-ben épített atombiztos bunkerben, amelyet eredetileg a svájci hadsereg kommunikációs központjaként használtak, majd éveken át üresen állt, végül 2005-ben vásárolta meg a GIB-Services.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról