Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 20. 14:25

Digitális császár lett a UPC

A UPC az elmúlt 6-9 hónapban csendben, a színfalak mögött végrehajtott fejlesztéseinek köszönhetően újra élre ugrott a digitalizálási versenyben. A cég új magyarországi vezetője, Betzalel Kenigsztein szerint a UPC mindig egy lépéssel előrébb jár az internetes hálózatok fejlesztésében, mint a versenytársak.

Sávszélesség tekintetében ez igaznak is tűnik, hiszen a DSL-technológia lehetőségei végéhez érkezett, s a UPC legutóbbi fejlesztésével, a hat hete bevezetett Fiber Power családdal már nem is egy ligában versenyez. A legnagyobb konkurensnek számító Magyar Telekom új generációs hálózata, a nem csak nevében, hanem ténylegesen is optikai alapokra építkező FTTH maximum 80 Mbit/s letöltési sávszélességet kínál, erre a UPC jelenlegi ajánlata 50 százalékkal tromfol rá a 120 Mbps-es csomaggal, de a mostanra mindkét nagy szolgáltató által saját kábelhálózatán bevezetett EuroDOCSIS 3.0 technológia határai ennél is messzebb, akár 3-400 Mbps egyéni sávszélességig is mehetnek.

Üveges csomagok

A UPC tájékoztatása szerint az internetelőfizetéssel rendelkező ügyfeleik 90 százaléka használja valamelyik Fiber Power szolgáltatást, ám ez nem kizárólag a 60 és 120 megabites csomagokat jelenti. A két új termék bevezetésével párhuzamosan ugyanis a cég a korábbi Chello csomagjait is átnevezte, így a belépőszintű Internet Start (2/0,5Mbps) csomagon kívül az összes többi Fiber Powerré változott. Az eredmény viszont így is elismerésre méltó, hiszen az internettel még csak barátkozó tizedet leszámítva a UPC ügyfelei mind 15 Mbit/s vagy annál nagyobb sávszélességgel rendelkeznek.

A cég új hazai vezetője szerint a cél, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsák, a lehető legalacsonyabb áron. A fejlesztések és az új termék bevezetés mellett javítani szeretnék az üzemeltetés és az ügyféltámogatás területeit is. \"Ezt megoldani nem nagy feladat, de anélkül, hogy a büdzsét felrobbantanánk, már komoly kihívás\" - mondta Kenigsztein.

Csak elméletben korlátoz

Érdekes adalék, hogy annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló sávszélesség legalább egy nagyságrenddel növekedett, az Általános Szerződési Feltételekben rögzített \"fair use policy\" nem változott. Ez azt jelenti, hogy még a 120 Mbps letöltési sávszélességgel rendelkező felhasználóktól is elvárja a szolgáltató, hogy adatforgalmuk három hónap alatt átlagosan havi 300 GB alatt maradjon (ez az adatmennyiség legnagyobb Fiber Power csomaggal ideális esetben körülbelül 5 óra alatt letölthető). Szűcs László, a UPC Magyarország kommunikációs vezetője erre a felvetésre azt mondta, hogy ez csupán egy biztosíték a szolgáltató számára, de valójában nem alkalmazzák a limitet, s nem korlátozzák a felhasználókat ezen érték elérése után sem. Szűcs szerint ezen állításuk bizonyságára szolgál, hogy a felhasználói fórumokon egyáltalán nem találkozni ilyen panaszokkal velük kapcsolatban.

Az internetszolgálatás mellett a UPC fő bástyája továbbra is a televíziós szolgáltatás, vagy ahogy mostanában utalnak rá, a videó. A legtöbb előfizető továbbra is kábeltévés ügyfél, s itt a leglátványosabb a digitalizáció . A két évvel ezelőtt elkezdett folyamat eredményeképp ma már az ügyfelek 20 százaléka digitális tévészolgáltatásra fizet elő. Ehhez hozzá kell tenni, hogy szélesebb körben csak az utóbbi hónapokban váltak elérhetővé a digitális csomagok, míg tavaly mindössze 6 város volt lefedve. Ezeken a területeken koncentrálódnak a digitális csomagok, s az újonnan bekapcsolt területeken némi késéssel állnak át a felhasználók.

Az analóg nem kell már

A szolgáltató igyekszik minden, analóg szolgáltatást használó előfizetőjét a digitális szolgáltatások felé terelni, ezt erős akciókkal, s többszörös megkeresésekkel alapozzák meg, illetve azzal, hogy a digitális csomagok előfizetési díja nem vagy nem jelentősen magasabb az eddig megszokottnál. Grósz Judit, a cég marketingvezetője szerint az ügyfelekben nehezen alakul ki az igény a a digitális csomagokra, de miután felhasználóvá válnak, nehezen mondanának le az EPG vagy a DVR funkciókról. Érdekes az is, hogy a már átállt előfizetők fele a time-shiftet és a felvételt is lehetővé tevő DVR-csomagokra fizet elő. Persze az új csomagok mindegyikénél elérhető marad az analóg alap csomag is az előfizetőknek, amivel újabb STB nélkül használhatják tovább második vagy harmadik televíziójukat a lakásban.

A set-top box-ok tömeges terítésével pedig a szolgáltató folyamatosan közelebb kerül ahhoz, hogy a digitális lehetőségek közül egyre többet indítson be. A dobozok legtöbb funkciója ma még kihasználatlan, de már a közeljövőben is több újdonság csábítja majd a még hezitálókat. A Fiber Power csomagokkal egy időben startolt viszonylag csendben a Videótár funkció, a UPC VoD szolgáltatása, melynek keretében a digitális előfizetők a távirányító segítségével választhatnak ki filmeket, s 3-700 forintos áron \"kikölcsönözhetik\" azokat 24 órára.

Az IPTV-szolgáltatások közül az Invitel megoldása, az InviTV már eddig is tovább ment ennél, hiszen a szerveren rögzített adásokat korlátozások mellett ugyan, de később is visszanézhették a felhasználók. A UPC ezen a területen adós maradt eddig, hiszen csak az előre beállított felvételeket lehetett később megtekinteni, amiket a set-top box rögzített. Novembertől viszont indul az úgynevezett \"catch-up TV\" funkció, amivel az elmúlt napok adásai nézhetőek vissza. Az RTLmost.hu szolgáltatása például már biztosan belekerül ebbe a kalapba, tehát a legnézettebb kereskedelmi csatorna saját készítésű adásai napokra visszamenőleg újranézhetőek lesznek még idén ősszel.

Szüksége is van a szolgáltatónak a folyamatos fejlesztésre, hiszen a panel-övezetekben LAN-szolgáltatással terjeszkedő Digi komoly ellenféllé fejlődött, illetve a Magyar Telekom IPTV szolgáltatása is egyre több előfizetőt tudhat magáénak. A UPC abban bízhat, hogy jó mutatókkal rendelkezik a multiplay területén, a publikus adatok szerint egy előfizető átlagosan 1,5 szolgáltatásra fizet elő náluk, s ez feltehetőleg csak növekedni fog. Az internetes területen leginkább a kisebb DSL-szolgáltatóktól szívják el az ügyfeleket, de a televíziós piacon sem tartják lehetetlennek a további akvizíciók általi terjeszkedést.

Jól járnak a fogyasztók

A tendenciákat tekintve a digitális médiaforradalom jó úton halad Magyarországon, s a szolgáltatók versenye jó hatással van mind a termékek fejlődésére, mind azok árainak csökkenésére is. Továbbá az erős marketingkommunikációs kényszer révén a társadalom egyre nagyobb rétege érti meg a digitális technológiák lényegét, hétköznapi előnyeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról