Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 11. 09:56

Bemutatta első androidos telefonját a Motorola

Bejelentette első androidos okostelefonját a Motorola. Az amerikai mobilgyártó már korábban jelezte, a Google Linux-alapú platformjára fogja építeni kínálatát, idén másfél tucat androidos mobillal jelentkezik, amelyek közül az első a Cliq.

Az első androidos Motorola-mobil

A Motorola Cliq egy 3,1 hüvelykes, 480x320 pixeles érintőképernyős okostelefon, amelyek aljából egy teljes QWERTY billentyűzet csúszik ki. A készüléket a Qualcomm 528 MHz-es MSM7201A processzora működteti. A felhasználó számára 256 megabájt memória áll rendelkezésre, amelyet microSD-kártyával lehet bővíteni, amire szükség is lehet, hiszen a zenék, programok és az 5 megapixeles autófókuszos kamerával készített képek gyorsan megtölthetik.

Internetezni 7,2 megabites sebességű HSPA kapcsolaton lehet, ehhez az Androidban található WebKit-alapú böngésző áll rendelkezésre. A szoftvert természetesen szorosan integrálták a Google szolgáltatásaival, köztük a Gmaillel, Google Mapsszel, Gtalkkal és a YouTube-bal. Az Android 1.5-ös verzióját futtató Cliqre a Motorola saját felületet fejlesztett, a Motoblur néven emlegetett szoftver lényege, hogy integrálja a legnépszerűbb internetes közösségi hálózatokból, szolgáltatásokból érkező üzeneteket, így a felhasználó egy helyen olvashatja el e-mailjeit, SMS-eit, illetve a Twitteren, Facebookon, MySPace-en vagy más szolgáltatáson érkezett üzeneteit. Az Android-alapú HTC Herón már láthattunk ilyesmit.

\"\"

A mobil persze zenelejátszóként is működik, elboldogul az AAC, AAC+, AMR, MIDI, MP3 és WAV állományokkal és videókat is megmutat, amennyiben azok H.363, H.264, MPEG4 vagy 3GP formátumúak - DivX-et és XviD-et a Cliq sem támogat, a YouTube-ot szerencsére azért el lehet érni róla. A Cliq-en 3,5 milliméteres fülhallgató-csatlakozó kapott helyet, így a felhasználó bármilyen fülest használhat, amire alighanem gyakran szükség lesz, ugyanis a telefonra előre telepítik az Amazon Music Store klienst, az imeem-klienst, a Last.fm szoftverét, valamint a Shazamot, amivel zenéket lehet felismerni.

A Cliq még az idén megjelenik az amerikai T-Mobile kínálatában, egyelőre ismeretlen áron, de a Motorola tájékoztatása szerint később más országokban is elérhetővé válik.

Az Androidtól várja a megváltást a Motorola

Sanjay Jha, a Motorola elnök-vezérigazgatója szerint nem egyedül a Cliq sikerén múlik a Motorola jövője, ez a készülék csupán az első lépés egy hosszú úton, amin a cég elindult. Az egykor a világ második legnagyobb mobilgyártója a RAZR sikere után nem tudott újabb átütő modellel előrukkolni, későn reagált a piaci trendekre, versenytársai sorra megelőzték, s ez visszaeső eladásokhoz és súlyos veszteségekhez vezetett.

Az idei második negyedévben a nagyobbik amerikai mobilgyártó annak ellenére alig tudta növelni mobiltelefon-eladásait, hogy az első negyedévhez képest a mobilpiac enyhén bővült. A cég saját becslése szerint piaci részesedése 5,5 százalék volt, ez pedig csak az ötödik helyre elég a Nokia, a Samsung, az LG és a Sony Ericsson mögött. Néhány éve a Motorola még a Nokiától alig lemaradva a második legnagyobb mobilgyártó volt, részesedése a 20 százalékot közelítette. A cég az androidos készülékektől várja az áttörést, 2009 során közel két tucat új, Android-alapú mobiltelefon várható a Motorolától.

A vállalat 2008 márciusában jelentette be, hogy leválasztja a veszteséges mobiltelefonos üzletágat, azonban az elhatározást azóta sem követte tett. Az eredeti elképzelések szerint a mobilos divíziónak 2009 elején kellett volna önállósulnia, azonban továbbra is az anyavállalat része és egyelőre nincs információ arról, mikor következhet be a szeparáció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról