Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 2. 18:00

Dollár százmilliókra sarcolná Obama a mobilszolgáltatókat

Az Egyesült Államok kormányzata egy újfajta adóval növelné bevételeit a válság kezelésében elmélyülő hiány miatt. Az előterjesztésében a vezetéknélküli kommunikációs szolgáltatókat sújtaná egy úgynevezett spektrum licenc díjjal, mellyel célja csupán az államháztartási deficit csökkentése lenne. A díjat minden olyan operátornak meg kellene fizetnie, akik bármilyen frekvenciát igényeltek a kormánytól különböző szolgáltatások nyújtásához, legyen szó mobiltelefonos vagy internetszolgáltató cégekről.

[HWSW] Az Egyesült Államok kormányzata egy újfajta adóval növelné bevételeit a válság kezelésében elmélyülő hiány miatt. Az előterjesztésében a vezetéknélküli kommunikációs szolgáltatókat sújtaná egy úgynevezett spektrum licenc díjjal, mellyel célja csupán az államháztartási deficit csökkentése lenne. A díjat minden olyan operátornak meg kellene fizetnie, akik bármilyen frekvenciát igényeltek a kormánytól különböző szolgáltatások nyújtásához, legyen szó mobiltelefonos vagy internetszolgáltató cégekről.

Az összegek 50 millió dollártól kezdődnének szolgáltatónként, de 2010-re 200 millió dollárig növelnék a befizetendő dollármennyiséget. Sőt, 10 éves távlatban minden befizető elérné az 550 millió dolláros díjszabást, amivel évente 4,8 milliárd dollárral gazdagítanák a költségvetést a következő évtized végén.

A rendszer részben már eddig is működött, hiszen az állam eddig is kért pénzt azoktól a vállalatoktól, melyek egyes frekvenciatartományokat exkluzívan nyertek el aukciókon. Nemrégiben például az AT&T, a Verizon Wireless (a Vodafone és a Verizon Communications vegyesvállalata) szerzett elérést nyilvános frekvenciákra 16 milliárd dollárért. Az Egyesült Államokban a meghirdetett tartományokat minden esetben nyilvános, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) által indított aukciókon osztották eddig ki, így növelve az ilyen tenderekből begyűjthető összegek nagyságát.

Az új szabályozási tervezetet természetesen még bölcsőjében támadják a szolgáltatók, habár egyelőre egyáltalán nem kiforrott dologról van szó. Egyes szereplők erősködnek, hogy a szabályozás kidolgozásának későbbi fázisaiban maguk is aktívan részt vennének, míg a legnagyobbak, mint az AT&T, Sprint Nextel, T-Mobile, illetve a Verizon egyelőre kivárnak a véleménynyilvánítással.

A tervezet kidolgozása viszont valószínűleg rohamléptekben halad majd előre, a most benyújtott indítvány is ezért tartalmaz már idénre és jövőre is keretszámokat. Az Obama-kormányzat egy széleskörű költségvetési csomagot fog bemutatni az idei év későbbi szakaszában, melynek ez a kezdeményezés is biztosan része lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról