Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 30. 15:38:04

M-Labs: Lebuknak az adatforgalmat korlátozó szolgáltatók

[IW/HWSW] Az internet atyja, Vint Cerf, a Google vezető internet evangelistája a héten bemutatta az internet semlegessége mellett kiállni szándékozó új projektjét, a Measurement Labot. A Google, a PlanetLab Consortium, a New America Foundation Open Technology Institute által támogatott kutatási platform célja, hogy a felhasználók számára fejlett hálózati diagnosztikai eszközöket nyújtsanak. Ezek segítségével mindenki tisztán látja majd, hogy a szolgáltatója milyen eszközökkel korlátozza vagy priorizálja az adatforgalmát.

[IW/HWSW] Az internet atyja, Vint Cerf, a Google vezető internet evangelistája a héten bemutatta az internet semlegessége mellett kiállni szándékozó új projektjét, a Measurement Labot. A Google, a PlanetLab Consortium, a New America Foundation Open Technology Institute által támogatott kutatási platform célja, hogy a felhasználók számára fejlett hálózati diagnosztikai eszközöket nyújtsanak. Ezek segítségével mindenki tisztán látja majd, hogy a szolgáltatója milyen eszközökkel korlátozza vagy priorizálja az adatforgalmát.

Az internet legyen semleges

"A Google-nél komolyan törődünk azzal, hogy internetet megtartsuk egy nyílt és szabad platformnak, ahol a felhasználók döntenek és határozzák meg az új irányokat" -- írja Vint Cerf, Stephen Stuartal, egy Google-mérnökkel közösen vezetett blogbejegyzésben. "Mindegy ki, mit gondol az internet semlegességéről vagy az internetszolgáltatók hálózatmenedzsmentjéről, abban mindenki egyetért, hogy a felhasználók jólinformáltak akarnak lenni arról, hogy mit kapnak, mikor előfizetnek egy szélessávú szolgáltatásra. A megfelelő adatok pedig a megbízható szolgáltatói gyakorlatok alapjai. Az átláthatóság mindig is kritikus tényezője volt az internet fejlődésének, az M-Labs pedig éppen azért szeretné fejleszteni az ezzel kapcsolatos kutatásokat, hogy segítsen fenntartani az egészséges, innovatív internetet."

M-Labs: tudd meg az igazat!

A Google eddig sem rejtette véka alá a semleges internettel kapcsolatos véleményét, de ezzel a bejelentéssel nyíltan nekimennek a szolgáltatók trükköző magatartásának. A Google célja, hogy a telekommunikációs cégek számára nehézzé tegye azt adatforgalom korlátozását, bizonyos típusainak, protokolljainak, alkalmazásainak blokkolását, mint a BiTTorrent vagy a Skype. A peer-to-peer zabolázása sok esetben az illegális fájlcsere miatt elfogadhatónak tűnik a közvélemény számára, ugyanakkor számos jövőbemutató üzleti modellt teljesen ellehetetlenít, amit a startupból lett mamut nem néz jó szemmel.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója azt írta egy tavalyi nyílt levelében, hogy "ma az internet egy információs szupersztráda, ahol bárki -- legyen kicsi vagy nagy, átlagos vagy különc -- egyenlő hozzáféréssel kell rendelkezzen. Eközben viszont a telefon és kábel monopóliumok, akik az internetelérések majdnem egészét uralják, ki szeretnék választani, hogy kik férjenek hozzá leggyorsabban az adatokhoz és milyen tartalmak legyenek előnyben. Egy kétszintű rendszert építenek, ahol elállják az ugródeszkához vezető utat azok előtt, akik nem tudnak fizetni."

Összeesküvés elmélet

A telekommunikációs cégek természetesen mindezt másként látják. A Hands Off the Internet nevű csoport, mely mögött többek közt az AT&T áll, vitatják azt is, hogy a meglévő szabályok védik-e az előfizetőket, de szerintük a felvetett új, semlegességre alapuló szabályozások még nehezebbé tennék a megkérdőjelezhető tartalmak blokkolását.

A rendszer sem teljesen következetes, hiszen tavaly az USA-ban az FCC támadta a Comcast szolgáltatót, amiért forgalommenedzsment eszközöket vetett be a fájlcserélő alkalmazások korlátozására. Egy másik helyen viszont a Cox Communications azt jelentette be, hogy késleltetni fogja a nem valós-idejű alkalmazások internetforgalmát, hogy megelőzze a torlódásokat. (Ez körülbelül olyan lenne, mintha a reggeli forgalmi dugóban azokat az autósokat félreállítanák, akiket nem büntetnek meg a munkahelyükön ha elkésnek.)

Amennyiben ez a gyakorlat teret nyer, akkor a szolgáltatók saját megítélésük szerint bármikor lassíthatnák a letöltéseket, p2p forgalmat, levelezőrendszereket, arra hivatkozva, hogy kell az erőforrás a weboldalak letöltéséhez, streaming videók továbbításához és az online játékhoz.

Utópia

A Google erős véleménye az internet semlegességével kapcsolatban nyilván nem véletlen, bár az is előfordulhat, hogy a "Don't be evil" elv nyomán védik a gyengébbet. Ugyanakkor inkább valószínű, hogy a cégnél komoly tervek vannak a következő évek szolgáltatásaival kapcsolatban, mely akár a p2p korlátozás, akár egyéb limitáló tényező miatt sérülhet. Ugyanakkor a Google-től teljesen független internetguruk, mint Tim Berners-Lee, a web 2.0 atyja is kiáll az internet semlegességének megőrzéséért. Szerinte ez az alapja egy igazságos, versengő piaci gazdaságnak, illetve az online demokráciának.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 18:26

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.