Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 15. 08:51:56

Tízezer weboldalt blokkolna az ausztrál kormány

Az ausztrál kormány egy olyan, egész országra kiterjedő szűrőt szeretne ráerőltetni az internetezőkre, ami oldalak ezreit tenné elérhetetlenné. Ha a terv élesedne, akkor minden internetszolgáltató kénytelen lenne saját rendszerén belül lehetetlenné tenni minden olyan tartalom elérését, amit egy kinevezett testület illegálisnak vagy megkérdőjelezhetőnek ítél.

[HWSW] Az ausztrál kormány egy olyan, egész országra kiterjedő szűrőt szeretne ráerőltetni az internetezőkre, ami oldalak ezreit tenné elérhetetlenné. Ha a terv élesedne, akkor minden internetszolgáltató kénytelen lenne saját rendszerén belül lehetetlenné tenni minden olyan tartalom elérését, amit egy kinevezett testület illegálisnak vagy megkérdőjelezhetőnek ítél.

Nem jó a webes gyermekpornó

Az előterjesztésben szereplő szűrő nem egyedi ötlet, hanem része egy 82 millió dolláros "cyberbiztonsági" tervnek, melyet még májusban indítottak Ausztráliában azzal a céllal, hogy megvédjék a gyermekeket a káros tartalmaktól, illetve lehetetlenné tegyék a felnőttek számára is az olyan illegális tartalmak elérését, mint a gyerekpornó vagy a terrorizmussal kapcsolatos anyagok.

A szűrő előzetes tesztelésére az ottani kommunikációs miniszter, Stephen Conroy meghívta az ausztrál internet- és mobilszolgáltatókat, akik természetesen nem fogadták szívélyesen az ötletet. A rendszer két szinten működne, melyek közül az első egy univerzális, kötelező blokkolás lenne, ami első körben tízezer webhelyet érintene, a lista bővítéséért, karbantartásáért pedig az Ausztrál Kommunikációs és Média Hatóság felelne. A második szint pedig egy opcionális szűrő, amit a szolgáltatóknak kellene felajánlania a felhasználók számára, hogy megmenthessék gyermekeiket a pornográf vagy erőszakos online tartalmaktól.

Egyéni elbírálás

A tiltandó webcímek listáját az ottani kormány viszont nem szerette volna nyilvánosságra hozni, csupán annyit közöltek, hogy kizárólag illegális, főleg gyermekpornóval foglalkozó oldalakról van szó, de egyéb morálisan megkérdőjelezhető oldalak is helyet kapnak, mint az illegális szerencsejáték vagy az eutanáziával foglalkozó site-ok.

A híresen liberális gondolkodású ausztrálok természetesen a hír hallatán azonnal erős ellenállásba kezdtek, sőt, a Facebook közösségi hálón belüli csoportok fórumai alapján tüntetésekre is készültek. Az egyik baloldali képviselőcsoport által létrehozott petíciót már most több, mint 85 ezren írták alá, (Ausztrália lakossága 21 millió fő) melyben a kötelező szűrő bevezetését "a demokratikus értékek elleni komoly fenyegetésként" aposztrofálják.

Az internetszolgáltatók szintén kritizálták a tervet: Mark White az ország harmadik legnagyobb ISP-jének vezetője szerint az előterjesztésnek komoly hiányosságai vannak, ami miatt eleve működésképtelen lenne. Nem tudja például kezelni a peer-to-peer hálózatokon terjesztett tartalmat, pedig a kontrollálni vágyott tartalmak éppen ezeken a rendszereken keresztül cserélnek gazdát leggyakrabban. Másrészt a szűrő lassítaná a böngészés sebességét is, függetlenül attól, hogy legális vagy illegális tartalmat fogyaszt éppen a felhasználó.

A szolgáltatók húzzák a szájukat

A legnagyobb ausztrál szolgáltató, a Telstra szintén aggályosnak tartja a tervet, szerintük amint egy ilyen rendszer életbe lépne, azonnal színre lépne valaki, aki képes lenne megkerülni. Ezt az érvet viszont cáfolja Clive Hamilton, az Ausztrál Nemzeti Egyetem etikai professzora, aki szerint a sebességkorlátozás sem jelenti azt az utakon, hogy nem lehet gyorsabban hajtani. A tervet támogató professzor arra hivatkozik, hogy társadalomban élünk és a társadalmak mindig is korlátokat állítottak az olyan cselekedetek elé, melyek kárt okozhatnak, ez alól pedig az internet sem lehet kivétel.

a címlapról