:

Szerző: Bizó Dániel

2008. november 18. 16:24

Januárban jönnek a 45 nanométeres Phenomok

A januári Consumer Electronics Show (CES) 2009 alkalmával jelenti be 45 nanométeres processzorának asztali változatait az AMD, erősítette meg a HWSW forrása. A Deneb kódnéven ismert négymagos chipek jelentős teljesítménynövekedést hoznak a jelenlegi Phenomokhoz képest, és alacsonyabb előállítási költségük révén nagyban javítanak az AMD nyereségességén is.

[HWSW] A januári Consumer Electronics Show (CES) 2009 alkalmával jelenti be 45 nanométeres processzorának asztali változatait az AMD, erősítette meg a HWSW forrása. A Deneb kódnéven ismert négymagos chipek jelentős teljesítménynövekedést hoznak a jelenlegi Phenomokhoz képest, és alacsonyabb előállítási költségük révén nagyban javítanak az AMD nyereségességén is.

A chipgyártó már javában szállítja a 45 nanométeres Opteronokat, melyeket november 13-án indított el hivatalosan is. A Shanghai kódnevű lapkák a 65 nanométeres Barcelona miniatürizált, továbbcsiszolt szilíciumrevíziójának tekinthetőek megnövelt gyorsítótárral -- az L3 cache mérete 6 megabájtra növekedett. Az új gyártási eljárásnak köszönhetően az AMD-nek lehetősége nyílik az órajel emelésére a fogyasztás leszorítása mellett, így a teljesítmény és energiahatékonyság egyszerre javul, ami versenyképessé teszi a chipeket az Intel Xeonokkal szemben.

A Shanghai-jal a szilícium szintjén megegyező Deneb AM2+ tokozásban kerül piacra elsőként, a legmagasabb órajel pedig kezdetben 3 gigahertz lesz. Az új processzorok márkaneve Phenom II X4 lesz, az AMD így akarja maga mögött tudni a 65 nanométeres négymagos generáció rosszemlékű fiaskóit. A Digitimes információi szerint eredetileg ötszámjegyű modelljelölést alkalmazott volna az AMD, ezt azonban mára háromjegyűre változtatták, melyek kísértetiesen hasonlítanak a Core i7 modellszámozásához -- a 3 gigahertzes változatot Phenom II X4 940 Black Edition néven forgalmazzák majd.

A Las Vegas-i, január 8-11 között megrendezendő CES-re várható Deneb a mintegy 15 százalékkal megemelt órajelnek és háromszorosára növelt L3 cache-nek köszönhetően elődjénél 15-30 százalékkal nagyobb teljesítményre képes a HWSW becslései alapján. A második negyedévben érkeznek az AM3-as foglalatú változatok, köztük a középkategóriába szánt négy- és hárommagos termékekkel. A Deneb bár nem lesz képes abszolút fölényt kivívni az Intel Nehalemmel szemben, javít az AMD versenyhelyzetén a nagyobb teljesítmény és olcsóbb előállítási költség révén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.