Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 2. 11:03

Minden idők legnagyobb magyar online üzlete: külföldi kézbe került a Vatera

Teljes egészében megvásárolta a 2000-ben alapított magyar Vatera Kft-t a lengyel Allegrót is birtokló dél-afrikai Naspers csoport internetes divíziója, a MIH Internet Europe. Lapunk információi szerint az akvizíció 1,5 milliárd forint feletti összegbe került a cégnek, amely mostanra a teljes kelet-európai régióban képviselteti magát több vezető online szolgáltatással, az aukciós oldalak mellett árösszehasonlító, azonnali üzenetküldő és levelező megoldásokkal.

[HWSW] Teljes egészében megvásárolta a 2000-ben alapított magyar Vatera Kft-t a lengyel Allegrót is birtokló dél-afrikai Naspers csoport internetes divíziója, a MIH Internet Europe. Lapunk információi szerint az akvizíció 1,5 milliárd forint feletti összegbe került a cégnek, amely mostanra a teljes kelet-európai régióban képviselteti magát több vezető online szolgáltatással, az aukciós oldalak mellett árösszehasonlító, azonnali üzenetküldő és levelező megoldásokkal.

Jó társaságban

A Vatera.hu a legnagyobb magyar aukciós piactér, jócskán megelőzve a Sanoma résztulajdonában lévő TeszVeszt. Míg ez utóbbi a Webaudit mérései szerint átlagosan napi 58 ezer egyedi látogatót vonz és 3 millió oldalletöltést generál, addig a magyar fejlesztésű egyedi motoron alapuló Vatera napi 110 ezer egyedi látogatót és 4,8 millió oldalletöltést tud felmutatni, 600 ezer regisztrált felhasználója van, a cég átmenő forgalma pedig a tavalyi évben 6,9 milliárd forint volt.

A Vaterát bekebelező Naspers idén márciusban szerezte meg az Allegrót, az 1999 óta működő lengyel aukciós oldalt. A nagyobb lengyel weboldalakba való integrálása révén gyorsan népszerűvé vált Allegrónak mára 7 millió felhasználója lett, s ez a szám folyamatosan növekszik, hisz naponta mintegy 5000 új felhasználó csatlakozik a rendszerhez. Az Allegro a kelet-európai régióban szinte egyeduralkodóként terjeszkedett az online aukciós szolgáltatási piacon: az évek során a lengyel mellé cseh, szlovák, orosz, ukrán, bulgár aukciós oldalakat és árösszehasonlító rendszereket gyűjtött. E nemzetközi hálózat részeként működik egyébként a magyar TeszVesz is, melynek üzemeltetését a Sanoma PayBack Kft. végzi, amiben a Sanoma Budapest ZRt. 65, míg az Allegro (Tradus Plc / Naspers) 35 százalékban tulajdonos.

A már eddig sem lengyel kézben lévő vállalkozást, az Allegrót még 2000-ben vásárolta meg a brit Tradus, amit a Naspers idén kebelezett be. A 286 milliárd forintért (946 millió angol font) gazdát cserélt Tradus a Naspers online üzletágának, a MIH Internet Europe-nak a bástyájává vált, a Tradus korábbi elnök-vezérigazgatójának irányítása alatt. A cég megszerezte a vezető lengyel azonnali üzenetküldőt, a Gadu-Gadut is, de ugyanez a társulás érdekelt Nyugat-Európában, Kínában, Indiában, Afrikában és Dél-Amerikában is internetes szolgáltatásokban, PayTV-szolgáltatásokban, nyomtatott médiatermékekben, illetve két technológiai céggel is rendelkezik.


Egyre több

Amennyiben a Vatera eladásáról szóló hírek helyes becsléseket tartalmaznak, akkor minden idők legnagyobb összegű magyarországi online üzlete köttetett meg. A Vatera kommunikációért felelős munkatársa, Gulden Julianna hivatalosan is megerősítette, hogy szeptember 12-én megkötötték a szerződést a Vatera Kft. eladásáról, a vevő pedig a MIH Internet Europe, a Naspers teljes tulajdonú leányvállalata. A HWSW további kérdéseire válaszolva a Vatera képviselője elmondta, hogy még ebben a hónapban várható a legfelső tulajdonos, a Naspers részéről egy bejelentés a részletekkel kapcsolatban. Arculatváltásról, márkaösszevonásról egyelőre nincs szó, elméletileg a magyar fejlesztésű Vatera saját rendszerében működik tovább, egyelőre nem csatlakozik az Allegro-csoporthoz. A HWSW úgy tudja, a MIH Internet érdeklődik az arukereso.hu iránt is -- talán már meg is kötötték az üzletet.

Mi lesz a TeszVesszel?

Szerkesztőségünk egy bennfentes forrása a később megerősített, több mint 1,5 milliárdos Vatera-felvásárlás mellett arról is beszélt, hogy az Allegro a TeszVeszben is teljes tulajdont szerezhet -- a Vatera-üzlet alapján ez egy újabb 800-1000 millió forintos megegyezés lehet. A HWSW által megkérdezett szakértők szerint viszont a piaci logikának ellentmondana, ha a TeszVesz külföldi kisebbségi tulajdonosa a piacvezető Vatera megszerzése után a TeszVeszben továbbra is kisebbségben maradna. A Sanomának sem kedvező ez az állapot, hisz legnagyobb konkurense kisebbségi tulajdonostársa is egyben.

Dobra Péter, a Sanoma Budapest munkatársa, a TeszVesz vezető szerkesztője tagadta, hogy ilyen üzlet köttetett volna: "a Sanoma PayBack Kft. tulajdoni viszonyai nem változtak, de a Vatera eladásáról mi is értesültünk" -- mondta. Arra a kérdésre, hogy a tervek között szerepel-e esetleg az eladás, Dobra azt nyilatkozta, hogy "nem elképzelhetetlen, de egyelőre nincs napirenden".

Minden marad a régiben

A két magyarországi aukciós oldallal kapcsolatban mindkét fél azt nyilatkozta, hogy a következő időszakban biztosan maradnak a jelenlegi viszonyok, megmarad mindkét márka és a technológia is. Annak ellenére, hogy a Vatera a népszerűbb szolgáltatás a magyar internetezők körében, a TeszVesznek megvan a nemzetköziség előnye. Az eBay-hez hasonló globális keresést ugyan nem támogatja, de egy másik országbeli Allegro/Aukro/Molotok aukciót is ki lehet fizetni a magyar regisztrációval, illetve a domaint átírva bármelyik termékoldal megjeleníthető a többi nyelvű kezelőfelülettel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról