Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 4. 17:51

F#: funkcionális nyelv integrálódik a .NET-be

A Microsoft korábbi ígéretének megfelelően egyre integrálódik az F# funkcionális nyelv a Visual Studióba, amivel az egyszerű szkripteléstől kezdve a nagyméretű szoftverfejlesztési projektekre is alkalmassá teszi a .NET keretrendszer számára fejlesztett nyelvet.

[HWSW] A Microsoft korábbi ígéretének megfelelően egyre integrálódik az F# funkcionális nyelv a Visual Studióba, amivel az egyszerű szkripteléstől kezdve a nagyméretű szoftverfejlesztési projektekre is alkalmassá teszi a .NET keretrendszer számára fejlesztett nyelvet.

Az F# egy funkcionális programozási nyelv, melyet a Microsoft a .NET keretrendszerre fejleszt. A funkcionális programozási nyelvek gyökeresen különböznek az imperatívaktól, ugyanis műveletekkel előidézett állapotváltozások sorozata helyett függvényekkel dolgozik, melyek jellemzően egy bemeneti lista vagy táblázat alapján előállítanak egy kimenet, valamint a konstansok is változó nélküli függvények -- változók és állapotok természetszerűleg nincsenek, ahogyan hurkok sem. A program kívánt működését függvények egymásba ágyazásával lehet elérni.

A funkcionális nyelvek paradigmájukból fakadóan leginkább az akadémiai tudományos és a műszaki feladatok megoldása terén népszerűek, ahol a problémák matematikai kifejezése kézenfekvő. A funkcionális nyelvek előnye a produktivitás mellett az, hogy megkönnyíti a hibakeresést, a magas megbízhatóság mellett nagyteljesítményű kódot is eredményez, ugyanis a fordítók eredményesebben találnak utasítás vagy szálszintű párhuzamosságot.

Az F# egyúttal támogatja az objektumorientált programozást is, valamint a .NET könyvtárakat és adatbázis eszközöket, sőt képes SQL-lekérdezéseket metanyelven leírni, majd azt SQL-re fordítani egy interpreter segítségével. Az F# nyelven írt kódokat fel lehet használni más .NET, például C# nyelvben írt programokhoz, ugyanis azok hozzáférnek az F# típusokhoz és értékekhez. A Microsoft reményei szerint az F# sokkal vonzóbbá teszi majd a .NET környezetet az akadémiai, műszaki és pénzügyi szektor számára egyaránt. A legismertebb funkcionális nyelvek közé a Lisp, az APL, a Haskell és az Erlang tartoznak.

Az F# legújabb változata szabadon elérhető a Microsofttól. A szoftvervállalat szerint az 1.9.6.0 verziószámot viselő kiadás a szoftverfejlesztéshez szükséges összes eszközzel rendelkezik. A szeptemberi Community Technology Preview javítja a Visual Studióval való integrációt a nagyobb szoftverprojektek támogatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról