Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 25. 18:51

Tovább gyorsult a leggyorsabb hypervisor: itt a Xen 3.3

Következő kiadásához érkezett a Xen, mely számos jelentős újdonságot hozott magával. A nyílt forráskódú hypervisor 3.3-as verziója által támogatott régi operációs rendszerek köre kibővült, valamint többek közt tovább csökkent a virtualizáció teljesítményvesztesége, tovább erősítve a Xen vezető pozícióját ezen a téren.

[HWSW] Következő kiadásához érkezett a Xen, mely számos jelentős újdonságot hozott magával. A nyílt forráskódú hypervisor 3.3-as verziója által támogatott régi operációs rendszerek köre kibővült, valamint többek közt tovább csökkent a virtualizáció teljesítményvesztesége, tovább erősítve a Xen vezető pozícióját ezen a téren.

A Xen 3.3.0 újdonságai közé tartozik a dinamikus energiagazdálkodás támogatása a különböző teljesítményszintek bevezetésével, így már a hypervisor is képes takarékoskodni a számítógép által felvett energiával. A szűkszavú bejelentés a jelentősebb fejlesztések közé sorolja az úgynevezett emulációs tartományok bevezetését a Xen architektúrájában (Qemu-on-Mini OS), mellyel növelhető a biztonsági szint, jelentősen javítható az I/O-teljesítmény a kevesebb költséges megfeleltetés miatt, és a skálázódás, állítják a fejlesztők.

A teljesítmény terén további jelentős előrelépést képvisel a memória árnyéktáblák kezelésének algoritmusában, tovább gyorsítva a virtuális gépeken. Újdonságot jelent a 2 megabájtos lapok bevezetése, mellyel magasabb TLB lokalitás érhető el. A 3.3 képes x86-os processzorokon teljes valód módot emulálni az Intel hardveres virtualizációs technológiájával felvértezett chipeken, ezzel bővítve tovább a már idejemúlt operációs rendszerek támogatottságát vendégoldalról. Az Intel VT-d technológia (melyet a chipsetnek is támogatnia kell, I/O virtualizációról révén szó) fejlettebb implementációjának köszönhetően hatékonyabban hozzáférhetővé válnak egyes eszközök a vendégrendszerek számára, így például a grafikus adapterek, így növekszik a virtualizált grafikus teljesítmény elméletileg.

A 3.3 a korábbiaknál kiterjedtebb migrációs képességekkel is bír, ugyanis nagyban független a vendégek mozgatása a processzorok típusától. Újdonság a paravirtualizált vendégek számára az SCSI-támogatás is. A rengeteg változást hozó Xennel kapcsolatban ugyanakkor kritikaként hozzák fel sokan, hogy továbbra is 2.6.18-as Linux kernelt támogat legfeljebb gazda operációs rendszerként, mellyel a vendégek menedzselhetőek, ami jelentősen korlátozza az alkalmazhatóságot és biztonsági kockázatokat is felvethet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról