Szerző: Bányai György

2008. június 20. 15:05

A Vreel veheti át a Stage6 nagyfelbontású videomegosztó helyét

A Stage6 videomegosztó bezárása után űr támadt a nagyfelbontású videókat igénylők számára, akik keresék, de nem találták a hasonló minőségű anyagokat szolgáltató alternatívát. A Vreel ma reggel megnyitotta kapuit, és a februárban megszűnt Stage6-hoz hasonló minőségben osztja meg a felhasználók által feltöltött filmállományokat -- a nagy roham miatt azonban egyelőre a szolgáltatás elérhetetlen, csak a fórum látogatható.

[HWSW] A Stage6 videomegosztó bezárása után űr támadt a nagyfelbontású videókat igénylők számára, akik keresék, de nem találták a hasonló minőségű anyagokat szolgáltató alternatívát. A Vreel ma reggel megnyitotta kapuit, és a februárban megszűnt Stage6-hoz hasonló minőségben osztja meg a felhasználók által feltöltött filmállományokat -- a nagy roham miatt azonban egyelőre a szolgáltatás elérhetetlen, csak a fórum látogatható.

Az eredetileg márciusra időzített Vreel videomegosztó kis csúszással, ma reggel, kicsit döcögősen ugyan, de megnyitotta kapuit, lehetővé téve a Stage6 videomegosztó által nyújtott minőség újbóli elérését az azt igénylő felhasználók számára. Ahogy a Stage6, úgy a Vreel is DivX kodekkel tömörített állományokat kínál, amely tartalmak feltöltésénél időbeli korlát nincs, azonban a feltöltőnek 1 gigabájtos mérethatáron belül kell maradnia. Az első órákban közel tízezer felhasználó próbált a megosztott állományokhoz férkőzni, amelyet többször követett szerverleállás.

A DivX kodek háttérbe szorult a YouTube Flash kódolású állományaival szemben, azonban a DivX kódolás jobb minőséget és szerteágazóbb beálíthatóságot kínál. A klipek nézői előre-hátra tekerhetnek a műsorban, sőt, a teljes képernyőre is nagyítható weblejátszó alkalmazás prémium változatát megvásárlók akár le is menthetik az épp letöltődő jelfolyamot, hogy azt később, internetcsatlakozást és az ezzel együtt járó plusz adatforgalmat elkerülve bármikor, bármilyen arra alkalmas készüléken, számítógépen megnézhessék.

Vreel

A szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hatalmas állományokat a létező ismertebb, általános formátumokban tölthessék fel. A feltöltési maximum 1 gigabájt, azonban a filmek játékidejének hosszában nincs megkötés, így egy erősebben tömörített műsor akár több órás is lehet. A YouTube is hasonlóban gondolkodik, jelenleg jellemzően a tízperces játékhossz a megengedett maximum. A Vreel állományait a tapasztalt felhasználók ugyan beilleszthetik külső weboldalakba a DivX weblejátszó alkalmazás kódgenerátorával, azonban a kezdők, vagy inkább átlagosnak számító internetezők számára hiányozhat a YouTube-on amúgy teljesen általános, gyakran használt lehetőség.

A Stage6 bezárása váratlanul és hirtelen történt. Az oldalra már előző nap sem lehetett újabb videókat feltölteni, a fent lévők pedig február 28-án végleg eltűntek az internetről. A DivX Networks egyszerűen nem vállalta tovább a rendszer üzemeltetését, az azzal járó anyagi és egyéb terheket. Bár a Stage6 nem váltotta be végül a hozzá fűzött reményeket, számos területen meglepetést okozott nem csak a vállalatnak, a felhasználóknak is. A DivX kodeket használó, saját beépülő videolejátszón keresztül működő rendszer kiváló minőségű anyagok terjesztését tette lehetővé, így gyorsan nagy népszerűségre tett szert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról