Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 19. 13:04

Bivalyerős blade szervert mutatott be a Sun Microsystems

A drezdai Supercomputing Conference-en jelentette be új blade szerverét a Sun, amelyet kimondottan számítástintenzív környezetbe ajánl. A Sun Blade x6450 négy darab Xeon processzort tartalmaz, amelyek két-, vagy akár négymagosak is lehetnek, így egyetlen blade-en tizenhat processzormag teljesíthet szolgálatot.

[HWSW] A drezdai Supercomputing Conference-en jelentette be új blade szerverét a Sun, amelyet kimondottan számítástintenzív környezetbe ajánl. A Sun Blade x6450 négy darab Xeon processzort tartalmaz, amelyek két-, vagy akár négymagosak is lehetnek, így egyetlen blade-en tizenhat processzormag teljesíthet szolgálatot.

A négyfoglalatos blade szerver különlegessége, hogy 24 DIMM-foglalatot tartalmaz, így 4 gigabájtos DDR2-667 modulokkal akár 96 gigabájt memória is építhető a gépbe, a később megjelenő 8 gigabájtos modulokkal pedig a kapacitás akár 192 gigabájtig is növelhető. A kimondottan HPC-környezetbe szánt blade-ek saját merevlemezzel nem rendelkeznek, egyedül egy IDE-interfészre csatlakozó CompactFlash aljzattal -- a behelyezett kártyáról működhet például az operációs rendszer.

Sun Blade x6450

Nagy teljesítménye miatt az x6450 nem csak HPC-feladatok ellátására használható, vállalati termelési környezetben is bevethető, hatalmas memóriája miatt valószínűleg meg sem kottyan neki egy adatbázis, ERP vagy CRM rendszer. Ha még ezek is "lötyögnek" a szerveren, virtualizációs platformként használva további alkalmazásokkal lehet terhelni a tizenhat processzormagot. A Sun Blade x6450 a tavaly júniusban bejelentett, 6000-es sorozatú, 10U magas, 10 szervert befogadni képes blade keretbe illeszkedik.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.