Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 11. 14:42

Törölte a kétmagos Phenom fejlesztését az AMD

Tajvani alaplapgyártóktól származó értesülések szerint az AMD törölte a 65 nanométeres csíkszélességű Kuma kódnevű kétmagos Phenomokat a terméktervéből.

[HWSW] Tajvani alaplapgyártóktól származó értesülések szerint az AMD törölte a 65 nanométeres csíkszélességű Kuma kódnevű kétmagos Phenomokat a terméktervéből.

A Kuma törlésének valószínűsíthető oka, hogy a szűkös mérnöki erőforrással rendelkező vállalat nem akart feleslegesen pénzt áldozni az olcsón termelhető, de a piacon is csak alacsony áron értékesíthető kétmagos chip piacra dobására, amikor az év végén esedékes a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott lapkák érkezése. Elsőre talán triviális feladatnak tűnik, valójában egyáltalán nem az az eredetileg négymagos Barcelonából egy kétmagos verziót létrehozni. Egy derivatív chip megtervezése kétségtelenül nem tart annyi ideig, mintha a csapat mindent a semmiből kezdene, azonban a gyártástechnológiához való igazítás, a finomhangolás, a validálás és a tömegtermelésre felkészítés több tízmillió dolláros költséget jelentene, miközben értékes mérnöki kapacitást foglalna le.

Amint arról beszámoltunk, az AMD tavaly ősszel dobta piacra a Barcelona kódnevű architektúrán alapuló négymagos asztali Phenom processzorait, a kétmagos verziók érkezését a későbbiekre ígérve. A Phenomok azonban távolról sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és versenyképtelennek bizonyultak az Intel Core 2 generációjával szemben. A Phenomok piaci helyzetét jól mutatja, hogy még a legdrágább (9850 Black Edition, 2,5GHz, 235 dollár) is csak alig kerül többe mint legolcsóbb Intel Core 2 Quad (2,4 GHz Q6600, 226 dollár).

A cég számára kulcsfontosságú lett volna egy, a négymagosoknál kisebb méretű, gazdaságosabban termelhető, várhatóan magasabb órajelet elérő új mikroarchitektúrára épülő kétmagos processzor piacra dobása -- tipikus asztali felhasználásra még mindig a magas órajelű Athlon X2-esek bizonyulnak a legjobb választásnak a cég kínálatából. Úgy tűnik azonban, a Barcelonában felfedezett hiba tűzoltásszerű kijavítása jelentős mérnöki erőforrásokat kötött le, és a cégnél nem maradt elég szabad kapacitás a kétmagos Kuma fejlesztéseinek megfelelő ütemű végzésére, hogy a chip a tervezett időre, az év elején piacon lehessen.

Jelen helyzetben viszont már nem tűnik racionálisnak a Kuma fejlesztésébe ölni az erőforrásokat, amikor már tömegtermelésre készen áll a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia, és az új eljárással előállított processzorok premierjére készülődik az AMD, ráadásul a kétmagos Phenomok minimális előrelépést jelentenének a kétmagos Athlonokhoz képest. Az AMD számára piaci és üzleti szempontból rendkívül fontos lenne egy kétmagos, 45 nanométeres eljárásra implementált design piacra dobása, mely olcsón termelhető volna, miközben az AMD a magasabb órajelű modellek felé tolhatná el termelése eloszlását, versenyképessebbé téve kínálatát, és ezen keresztül növelve átlagos eladási árát -- az Intel átlagosan nagyjából másfélszeres árat realizált az asztali processzoroknál, becsli a Mercury Research.

Aggasztó azonban, hogy az eddig ismert 2008-as termékterveken nem látni kétmagos 45 nanométeres chipeket. A Deneb kódnéven ismert asztali chipek, melyek már az IBM-mel közösen kifejlesztett immerziós litográfiai eljárást alkalmazó gyártástechnológiával készülnek, négymagosak, és várhatóan 2,5-2,8 gigahertzes órajelet érnek el idén 95 wattos elektronikai keretből. A negyedik negyedévre várható Deneb-generáció lényegében a Barcelona 45 nanométerre hangolt változata, az egyetlen lényeges különbséget a 2 helyett 6 megabájtos másodszintű gyorsítótár jelenti, ami jól cache-elhető kódok alatt látványos gyorsulást hozhat asztali alkalmazások futtatása esetén is, de leginkább egy kétmagos változat magasabb órajeleiért volnának hálásak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról