Szerző: Bizó Dániel

2007. november 26. 13:40

Idegen hypervisoron virtualizált Windows szervert is támogat majd a Microsoft

Két héttel ezelőtt jelentette be virtualizációs szerverszoftverének terméknevét, képességeit és árazását a Microsoft, mely nemcsak a Windows Server 2008 részeként, hanem önállóan is elérhetővé válik majd. A Hyper-V Serverrel a Microsoft várhatóan nagyot lép előre versenyképesség terén, ugyanakkor nem kényszeríti ügyfeleit saját hypervisorának használatára. A szoftvergyártó ugyanis együttműködési programot indít, melynek eredményeként a vállalat a más szállítók virtuális köztesrétegén futtatott Windows szervereket is támogatni fogja majd.

[HWSW] Két héttel ezelőtt jelentette be virtualizációs szerverszoftverének terméknevét, képességeit és árazását a Microsoft, mely nemcsak a Windows Server 2008 részeként, hanem önállóan is elérhetővé válik majd. A Hyper-V Serverrel a Microsoft várhatóan nagyot lép előre versenyképesség terén, ugyanakkor nem kényszeríti ügyfeleit saját hypervisorának használatára. A szoftvergyártó ugyanis együttműködési programot indít, melynek eredményeként a vállalat a más szállítók virtuális köztesrétegén futtatott Windows szervereket is támogatni fogja majd.

A Server Virtualization Validation Program célja nem más, minthogy más virtualizációs szoftverszállítók hypervisorain futó virtualizált Windows szerverekhez átfogó technikai támogatást hozzon létre. A jövő júniusi indulásra tervezett program részeként a VMware, a Citrix (XenSource), a Virtual Iron vagy más virtualizációs vállalatok összetesztelhetik szoftvereiket a Windows Server 2008 vagy korábbi változataival, egyúttal minősítve, hogy teljesítik-e a Microsoft által előírt követelményeket. Ez lehetővé teszi majd, hogy együttműködő technikai támogatást nyújtsanak majd a cégek az ügyfeleknek, állítja Redmond. Jelenleg ilyet csak a Novellel kötött megállapodás keretében nyújt a szoftveróriás.

"A virtualizált rendszerképek technikai támogatása az egész iparág számára kihívás" -- mondta el a Microsoft bejelentése kapcsán Roger Levy, a Novell egyik alelnöke. Bob Kelly, a Microsoft infrastrukturális szoftverek marketingjéért felelős alelnöke úgy kommentálta, a program révén az ügyfelek közös támogatást kaphatnak fizikai és virtuális infrastruktúrájukhoz egyaránt. Jelenleg a Microsoft kizárólag Premier Support csomaggal rendelkezők számára nyújt támogatást olyan virtualizált Windows szerverekhez, melyek harmadik féltől származó hypervisoron futnak. Továbbra sincs szó azonban az alkalmazások támogatásáról, mint az SQL Server vagy Exchange Server.

A Microsoft kommunikációja élesen eltér például egy másik szoftvergyártó óriás, az Oracle keménykezűségétől. A vállalat ugyanis szintén két héttel ezelőtt jelentette be saját virtualizációs megoldását, az Oracle VM-et, mellyel egyidőben közölte, hogy kizárólag ezen a szoftveren támogatja üzleti alkalmazásait. Ezzel szemben a VMware úgy nyilatkozott, hogy az Oracle tavaly óta nyújt támogatást közös ügyfeleiknek a vendégrendszereken futó vállalati szoftvereihez, amit minden bizonnyal folytatni is fog, és "marketingtrükknek" titulálta az óriásvállalat kijelentéseit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról