:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 13. 11:16

Hyper-V néven érkezik a Microsoft virtualizációs köztesrétege

[HWSW, helyszíni tudósítás] Hyper-V néven érkezik piacra a Microsoft új virtualizációs köztesrétege, amelyet korábban Viridian, később Windows Server Virtualization néven ismerhettünk -- hangzott el tegnap a barcelonai IT Forum nyitóelőadásában, amelyet Bob Kelly, a szervertermékek marketing-vezetője tartott. A Microsoft rendkívül olcsón adja a hypervisort, a technológiát tartalmazó Windows Server 2008 változatok mindössze 28 dollárral lesznek drágábbak a Hyper-V-t nélkülöző verzióknál.

[HWSW, helyszíni tudósítás] Hyper-V néven érkezik piacra a Microsoft új virtualizációs köztesrétege, amelyet korábban Viridian, később Windows Server Virtualization néven ismerhettünk -- hangzott el tegnap a barcelonai IT Forum nyitóelőadásában, amelyet Bob Kelly, a szervertermékek marketing-vezetője tartott. A Microsoft rendkívül olcsón adja a hypervisort, a technológiát tartalmazó Windows Server 2008 változatok mindössze 28 dollárral lesznek drágábbak a Hyper-V-t nélkülöző verzióknál.

Nyolcféle változatból választhatnak az ügyfelek

A Windows Server 2008 összesen nyolc (!) különféle változatban kerül majd piacra -- hallhattuk tegnap. A Standard (5 klienses licenccel 999 dollár), Enterpise (25 klienssel 3999 dollár) és Datacenter (processzoronként 2999 dollár) verziók megvásárolhatók lesznek Hyper-V technológiával, vagy anélkül, utóbbi esetben az ár 28 dollárral alacsonyabb. Emellett kapható lesz egy szuperolcsó Web Server változat (469 dollár), illetve az Itanium-alapú rendszerekre szabott szoftver (processzoronként 2999 dollár), amely legfeljebb 64 processzormagot támogat. A Windows Server 2008 for Itanium-based Systems csomagot leszámítva az összes változat elérhető lesz 32 és 64 bites kivitelben is -- a Hyper-V viszont csak a 64 biten támogatott.

A Windows Server 2008 premierje febuár 27-én esedékes Los Angelesben, erre az időpontra valószínűleg el is készül a szoftver, bár a Microsoft továbbra is csak annyit ígér, hogy az első negyedévben elérhető lesz -- ez akár március végét is jelentheti. A Windows Server 2008-at az SQL Server 2008-cal és a Visual Studio 2008-cal együtt jelenti be a Microsoft. Előbbi azonban csak a tavasz végén, nyár elején jelenik meg várhatóan, a most kiadott előzetes (CTP) a Microsoft szerint már majdnem minden képességet tartalmaz, amelyet a végleges verziónak tudnia kell. A "mesterhármas" harmadik komponense, a Visual Studio 2008 végleges változata még idén novemberben elérhető lesz. Bob Kelly szerint a februárban bejelentésre kerülő termékek lesznek a Microsoft történetének legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb szoftverplatformja.

Önállósul a hypervisor

A Microsoft hypervisoráról eddig úgy tudtuk, a Windows Server 2008 részeként lesz csak kapható, tegnap azonban a vállalat bejelentette, hogy szervergyártók, rendszerintegrátorok számára önállóan is elérhető lesz Hyper-V Server néven, mindössze 28 dollárért. A legnagyobb szervergyártók mindegyike felsorakozott a Hyper-V mellé, és megjelenésekor várhatóan kínál majd olyan gépeket, amelyekre előre telepítésre kerül a hypervisor. Éppen ez az oka annak, hogy a Microsoft kínál majd Hyper-V nélküli Windowst, a vevők bizonyára nem akarják kétszer megfizetni a termék árát, ami csak 28 dollár ugyan, de több száz vagy több ezer szervert vásárló nagyvállalatoknál már jelentős összegről van szó.

A Windows Server 2008 piacra kerülésekor a Hyper-V még csak bétaváltozatban lesz elérhető az operációs rendszerben, a végleges változat csak később érkezik és egyszerűen, a Windows Update-en kereszül települ majd fel.

A Hyper-V kezdetben legfeljebb 16 processormagot és 2 terabájt memóriát támogat, a futtatható virtuális gépek (vendégek) száma nincs korlátozva, azoknak csak a rendelkezésre álló erőforrások szabnak határt. A Windows Server 2008 vendégként való futtatását a licencszerződés azonban korlátozza, a Standard változat csak egy, az Enterprise négy, a Datacenter viszont már korlátlan számú instanciában futtatható. Virtuális gépként Windows és Linux támogatott egyelőre, de valószínűleg a Solarisról szóló megállapodás is megszületik majd, így a Sun oprációs rendszerét is támogatni fogja a Hyper-V.

System Center újdonságok

A Microsoft állítása szerint a ma leszállított szervereknek még csak 5 százalékát virtulizálják a fehasználók, de ez az arány a jövőben mindenképpen nőni fog. Ma még a vállalatok rendszerint egy bizonyos célra vásárolnak szervereket (például mailszerver, adatbázis, fájlszerver), a jövőben azonban Kelly szerint ez megváltozik: a szerverek egyetlen hatalmas erőforrás-masszává állnak majd össze, ezeket az erőforrásokat pedig virtuális gépek fogyasztják majd el pillanatnyi igényeik szerint. Kulcsfontosságú szerepe lesz ezért azoknak a szoftvereknek, amelyekkel a virtuális gépeket lehet majd felügyelni, menedzselni.

Ugyanakkor a vállalat szerint az ügyfelek elvárják, hogy a virtuális és fizikai szervereket egy helyről tudják kezelni. A most bejelentett System Center Virtual Machine Manager 2007-tel nem csak a Hyper-V-n, hanem a Virtual Serveren futó virtuális gépek is kezelhetők, egy "későbbi változatban" pedig már a VMware ESX Serveren futó gépeket is lehet felügyelni. Amint azt Zane Adam, a Windows Server 2008 termékmarkating-menedzsere lapunknak elmondta, egy "még későbbi" verzióban a Xen-alapú virtuális gépek is támogatottak lesznek.

TechEd 2007

A System Center felügyeleti termékcsaládot két másik újdonsággal is bővítette a Microsoft: hivatalosan mostantól elérhető a Configuration Manager 2007, valamint a Data Protection Manager 2007. A korábbi Systems Management Server 2003 utódként érkező Sytem Center Configuration Managerrel asztali gépek, szerverek és mobil eszközök felügyelhetők a távolból, egy központi konzolról, automatizálhatók a Windows Vista és a Windows Server 2008 telepítések is, emellett természetesen központilag, házirendek alapján irányíthatók a szoftverinstallálások és -frissítések. Az SCCM 2007-nek már része a Network Access Protection, amely a nem megfelelően konfigurált gépeket (például elavult operációs rendszer, régi vírusirtó) nem engedi fel a hálózatra egészen addig, amíg a szoftvereket nem frissítették a kívánt verzióra.

Új mentési megoldás

A Data Protection Manager az adatok mentését és visszaállítását egyetlen folyamatos védelmi szolgáltatásként nyújtja a felhasználók számára. Az adatok mentésére és visszaállítására szolgáló eszköz már nem csak fájlszervereket, hanem alkalmazásokat (Exchange, SQL, SharePoint) is képes biztosítani, emellett valós idejű adatreplikálást is kínál. A DPM 2 legfontosabb újdonsága az alkalmazás-szintű adatmentés és visszaállítás. Ennek lebonyolításához korábban szükséges volt az adott alkalmazás által használt állományok, valamint magának a futtatható programnak kiszűrése, illetve az adatok és bináris fájlok mentéséhez és visszaállításához szükséges lépések rögzítése.

A Microsoft új mentési megoldásában az adminisztrátorok egy grafikus kezelőfelületen rendkívül egyszerűen állíthatják be a menteni kívánt adatokat, olyan kulcsszavak megadásával, mint például "a Microsoft Exchange Server postafiókjai" vagy "a Windows megosztott fájljai". A Data Protection Manager korábbi változat csak merevlemezes tárolókat kezelt, az új verzió már a szalagos egységekkel is elboldogul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.