Szerző: Bizó Dániel

2007. november 19. 12:05

A vártnál is gyengébben teljesít az AMD vadonatúj asztali processzora, a Phenom

Egy héttel az Intel 45 nanométeres generációjának rajtját követően végre hivatalosan is bemutatta négymagos asztali processzorát az AMD. Népszerű oldalak legelső tesztjei alapján a Phenom azonban egyértelműen elmarad az Intel Core 2 kínálatától, miközben hozzáférhetősége is korlátozottnak tűnik a következő néhány hónap során, ami kifejezetten aggasztó az AMD jelenlegi helyzetében. A cég a Phenommal együtt egy teljes asztali platformot is elindított, mely nagyteljesítményű grafikus chipet és chipsetet is tartalmaz. A játékosoknak és technofileknek szánt Spider kódnévre hallgató platform a tavalyi ATI felvásárlás egyik első gyümölcsének tekinthető.

[HWSW] Egy héttel az Intel 45 nanométeres generációjának rajtját követően végre hivatalosan is bemutatta négymagos asztali processzorát az AMD. Népszerű oldalak legelső tesztjei alapján a Phenom azonban egyértelműen elmarad az Intel Core 2 kínálatától, miközben hozzáférhetősége is korlátozottnak tűnik a következő néhány hónap során, ami kifejezetten aggasztó az AMD jelenlegi helyzetében. A cég a Phenommal együtt egy teljes asztali platformot is elindított, mely nagyteljesítményű grafikus chipet és chipsetet is tartalmaz. A játékosoknak és technofileknek szánt Spider kódnévre hallgató platform a tavalyi ATI felvásárlás egyik első gyümölcsének tekinthető.

Baljós árnyak

Az AMD Phenom néven piacra kerülő chipek a szeptemberben bejelentett, Barcelona kódnévre hallgató négymagos Opteronok asztali változatai. A Phenom egyetlen szilíciumlapkára integrál 4 nagyteljesítményű, 64 bites x86-processzormagot (szemben az Intel kétszer kettes megoldásával), melyek a 2003-ban debütált előd K8 mikroarchitektúrájára épülnek. A változások inkrementálisnak tekinthetőek, a leglényegesebb fejlesztés a cache-hierarchia valamint a vektorizált lebegőpontos végrehajtóegységek kétszeres áteresztőképessége az adatutak kiszélesítése révén. Ezen túlmenően említésre méltó mikroarchitekturális fejlesztések közé tartozik a javított elágazásbecslő és a betöltések soronkívüli átrendezése. A négy mag közötti hatékony adatmegosztás érdekében a chip az AMD történetében elsőként egy harmadszintű gyorsítótárat (L3 cache) is kapott.

AMD Phenom Tekintve, hogy több mint négy év telt el a K8 megjelenése óta, ezek a mikroarchitekturális változások igencsak konzervatívnak tűnnek. Ezt a benyomást erősíti, hogy a SPEC CPU2006 tesztcsomag alatt a Barcelona nem mutat számottevő előrelépést, ha hasonló órajelen, egyszálú végrehajtásban vetjük össze a K8-cal. A magok duplázása és az L3 cache természetesen megteszi hatását többszálú környezetben, ugyanakkor még a teljesítményéhes PC-szoftverek nagy része sem igazán képes hatékonyan kiaknázni a több processzormag erejét. Tovább ront a helyzeten, hogy bár papíron a Barcelona nagyobb lebegőpontos teljesítményre képes az Intel Core mikroarchitektúránál, ez a SPECfp2006 kódok többsége alatt egyáltalán nem materializálódik.

Alulteljesít

Mindezekből következik, hogy a négymagos Phenom igen nehéz helyzetbe kerül a piacon, ahol négymagos felépítéséből fakadóan alacsonyabb órajele miatt még a K8-alapú termékekkel összevetve sem képvisel egyértelmű előrelépést, míg az Intel Core 2 felhozatala teljesítménybeli fölényt élvez a K8 Athlonokkal, és órajelbelit a Phenommal szemben -- mialatt az Intel tovább fokozza nyomását a 45 nanométeres Penryn-generáció felfuttatásával. A Phenom versenyképességét, vagy inkább annak hiányát jól tükrözi árazása: a most bejelentett 2,3 gigahertzes Phenom 9600 csúcsmodell nagyjából annyiba kerül, mint egy középkategóriás, 2,4 gigahertzes Intel Core 2 Quad Q6600, és a pletykák szerint jövő év elején, a termelés felfutását követően, a gyorsabb modellek megjelenésével együtt árcsökkentés várható az AMD-nél.

Az eddigiek alapján tehát a Phenom várhatóan nem teljesít majd valami fényesen a tesztekben -- és valóban nem, sőt. Az AnandTech méréseiben az AMD Phenom egyértelműen elmarad az Intel Core 2 Quadoktól, nem csak azonos, hanem még magasabb órajelen is. Az általános felhasználást utánozni kívánó SYSMark 2007 alatt például a Phenom 2,6 gigahertzen produkálja egy 2,4 gigahertzes Q6600 teljesítményszintjét, míg Photoshop CS3, DivX- vagy 3D-renderelés alatt még el is marad, és játékok alatt sem sokkal fényesebbek grafikonok. Ugyanez a konklúzió vonható le a HEXUS.net eredményeiből is. A várakozásoktól is elmaradó PC-teljesítmény képét tovább rombolja, hogy még rendszerszintű fogyasztásban is alulmarad a Phenom, vagyis többet eszik a Core 2 Quadnál, üresjáratban és terhelten egyaránt.

Spider

A 2,2 és 2,3 gigahertzen nyitó Phenom processzorok mellett a Spider platform részei a középkategóriás ATI Radeon HD 3800 chipekkel szerelt videokártyák, valamint az AMD 7-es sorozatú chipsetek, mely természetesen támogatják az akár négy ilyen kártyát is egybefűző CrossFireX-et. Az AMD a hardvereken kívül egy OverDrive nevezetű szoftvert is produkált a Spider platformhoz, mellyel a minél nagyobb teljesítmény érdekében túlhajthatjuk a chipeket -- gyári eszközökkel ugyan, de a felelősség a felhasználót terheli.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.