Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 5. 10:42

Hordozható linuxos webterminál fejlesztésén dolgozik hét cég

Hét vállalat fogott össze annak érdekében, hogy Linuxot futtató ultramobil platformot fejlesszenek ki. A cél egy kisméretű eszköz, amelyről vezeték nélküli kapcsolaton át elérhető az internet, lehet böngészni, levelezni, megnézhetők a képek és a videók.

[HWSW] Hét vállalat fogott össze annak érdekében, hogy Linuxot futtató ultramobil platformot fejlesszenek ki. A cél egy kisméretű eszköz, amelyről vezeték nélküli kapcsolaton át elérhető az internet, lehet böngészni, levelezni, megnézhetők a képek és a videók.

A Mozilla, az ARM, a MontaVista, a Texas Instruments, a Moviall, a Marvell és a Samsung együttműködésének gyümölcse legkorábban 2008-ban várható egy nyílt operációs rendszert futtató hordozható webterminál formájában, amelyen a felhasználó a Mozilla böngészőjét használva vezeték nélküli kapcsolaton érheti el a világhálót és veheti igénybe annak szolgáltatásait. A platformra épülő készülékek 2009-ben kerülhetnek piacra.

Nokia N800
Az ihletadó Nokia N800

A Microsoft és az Intel által promotált UMPC koncepciótól eltérően az ilyen webterminálok kisebbek és könnyebbek lehetnek, mivel funkcionalitásuk korlátozott. Jim Ready, a MontaVista alapítója és műszaki igazgatója szerint "csak felcsatlakozol a webra és levelezel, böngészel anélkül, hogy egy PC-t magaddal kellene cipelned Windowszal és Office-szal".

A készülő platform nagyon hasonló lesz a Nokia N800-hoz, azonban teljesen nyílt, a vállalatok a hardver és a szoftver specifikációit is megosztják a közösséggel. Az eszközhöz a MontaVista adja majd az operációs rendszert, a Mozilla a böngészőt, a felhasználói felület a Gnome mobil verziójára épülhet. A készülékben lesz zene- és filmlejátszó, és minden szoftvert úgy alakítanak ki, hogy szem előtt tartsák a lehető leghosszabb akkumulátoros üzemidőt. A vállalatok szerint 2010-ben már akár 90 millió ilyen hordozható webterminál is gazdára találhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról