Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 13. 17:31

Megjelent a 3 gigahertzes négymagos Xeon, és egy alacsony fogyasztású is

Bár az Apple munkaállomásaiban már április óta hozzáférhetőek voltak a 3 gigahertzes négymagos Xeonok, az Intel azonban néhány napja dobta azokat piacra hivatalosan is. A piacon lévő legnagyobb teljesítményű x86-os processzor mellett a vállalat egy alacsony fogyasztásra optimalizált változatot is bemutatott, melyek kiválóan alkalmasak például alacsony rack vagy blade szerverekben való alkalmazásra.

[HWSW] Bár az Apple munkaállomásaiban már április óta hozzáférhetőek voltak a 3 gigahertzes négymagos Xeonok, az Intel azonban néhány napja dobta azokat piacra hivatalosan is. A piacon lévő legnagyobb teljesítményű x86-os processzor mellett a vállalat egy alacsony fogyasztásra optimalizált változatot is bemutatott, melyek kiválóan alkalmasak például alacsony rack vagy blade szerverekben való alkalmazásra.

Virtualizációs fejlesztések
A nagyobb teljesítmény és energihatékonyság mellett az új chipek friss virtualizációs képességeket is tartalmaznak, melyeket szilíciumon már minden bizonnyal lényegében implementáltak az eddig leszállított chipek is, az Intel azonban csak most aktiválta. Az új modellek így már a 64 bites vendég operációs rendszereket is támogatja hardveresen, valamint az általános virtualizáció hatékonysága is javult (csökkent a teljesítményveszteség) .
A gyorsabb változatok hivatalos megjelenésének időpontja vélhetően nem véletlenül előzi meg nagyjából 1 hónappal az AMD első négymagos termékeinek premierjét. Az AMD szeptember 10-én fogja bemutatni négymagos Opteronjait, 2 gigahertzes kezdő órajellel, majd év vége felé érkeznek gyorsabb, 2,2-2,3 gigahertzes változatok. A 3 gigahertzes négymagos Xeon X5365 listaára megegyezik az eddigi 2,66 gigahertzes csúcsváltozatéval, és bár hivatalos bejelentés nem történt róla, az Intel árpolitikájához híven valószínűleg az összes modell eggyel lejjebb árlépcsőre került, így javult az egész termékvonal ár-teljesítmény mutatója.

A 120 wattos termikus kerettel bíró X5365 mellett az Intel egy alacsony feszültségű (LV, low-voltage), így alacsony fogyasztású négymagos Xeont is bemutatott, az L5335-öt. A chip órajele 2 gigahertz, rendszerbuszának sebessége pedig megegyezik a nagyobb teljesítményűekével, vagyis 1333 megahertz (10,7 gigabájt másodpercenkénti elméleti csúcs). Tekintve hogy a tranzakcionális feladatok (OLTP) a sok memória- és lemezművelet miatt rosszul skálázódnak az órajellel, így a négymagos, 2 gigahertzes Xeonnal rendszerszinten is lényegesen jobb energiahatékonyságot lehet elérni kielégítő válaszidők és terhelhetőség mellett, ami alacsonyabb fogyasztást, hőtermelést és halkabb működést eredményez.

Az Intel július végén kezdte meg négy- vagy többutas szerverekbe szánt négymagos Xeon MP termékeinek szállításait, így lezárult az Intel x86-os portfóliójának átterelése a Core mikroarchitektúrára. A Tigerton kódnéven ismert processzorok a még Pentium 4-gyel megismert NetBurst mikroarchitektúrát implementáló Tulsát (Xeon 7100 vonal) váltják fel, drasztikusan nagyobb teljesítmény- és energiahatékonyságbeli mutatók mellett. Az Intel ezzel minden releváns termékszegmensben előbb vezette be a négymagos processzorokat, és állítása szerint ezekből már több mint 1 milliót értékesített világszerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról