Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 4. 14:59

2008 elején várhatók csak az Intel 45 nanométeres chipjei

Az Intel az év végén kezdi meg 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzorainak szállítását, azonban a kereskedelmi megjelenés csak 2008 első negyedévében várható -- állítják a céghez közeli források. Más információk szerint csak az asztali és mobil chipek jönnek 2008-ben, a Xeonok már novemberben piacon lehetnek.

[HWSW] Az Intel az év végén kezdi meg 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzorainak szállítását, azonban a kereskedelmi megjelenés csak 2008 első negyedévében várható -- állítják a céghez közeli források. Más információk szerint csak az asztali és mobil chipek jönnek 2008-ben, a Xeonok már novemberben piacon lehetnek.

Nem csak a gyártástechnológia új

Az Intelnek semmi oka a sietségre, ugyanis jelenleg minden szegmensben jobb kínálattal rendelkezik az AMD-nél, versenytársa pedig nyilvánvaló problémákba ütközött saját négymagos chipjeivel. Ennek okán a négymagos Opteronok csak a vártnál jóval alacsonyabb órajelen érkeznek piacra majd valamikor az ősz elején, az asztali chipek megjelenése pedig legkorábban 2008 elején esedékes. Ne feledjük, a Barcelona-generációs processzorok gyártásához az AMD még 65 nanométeres technológiát használ.

Mint arról a HWSW beszámolt korábban, a Penryn sokkal több lesz, mint a tavaly nyáron debütált Core-mikroarchitektúra (Merom/Conroe/Woodcrest generációs) egyszerű zsugorítása 45 nanométeres csíkszélességű eljáráson. A Penryn számos mikroarchitekturális újítást vonultat fel, többek között kétszer gyorsabb osztási és négyzetgyökvonási sebességet az egész és lebegőpontos számok terén egyaránt, nagyobb teljesítményű virtualizációt, és 47 új multimédiás utasítást (SSE4) a videofeldolgozási és grafikus feladatok gyorsítására.

Ezeken kívül a Penryn akár 6 megabájt 24-utas másodszintű gyorsítótárat is kap, magasabb órajelű rendszerbuszokkal, hogy a processzormagokat még gyorsabban lehessen adatokkal etetni. Ezekre alapozva az Intel 20-40 százalék közötti fölényről beszélt a jelenlegi Merom-generációhoz képest, a Pekingben megrendezett IDF-en pedig további részletekbe is belement, annak ellenére, hogy még viszonylag távol van a Penryn kereskedelmi bemutatása.

Penryn, Wolfdale, Yorkfield, Harpertown

A Penryn-generációs chipek továbbra is moduláris felépítésűek, vagyis a négymagos processzorok két darab kétmagos lapka egybetokozásával állnak elő. A Penryn valójában a noteszgépekbe szánt kétmagos chipváltozat kódneve, emellé érkezik a négymagos asztali Yorkfield, illetve a szerverekbe szánt Harpertown. Az asztali gépekbe szánt kétmagos chip kódneve Wolfdale.

A négymagos asztali verziók órajele a tervek szerint meghaladhatja a 3 GHz-es is, bár a csúcsváltozatoknál már 130 watt körüli TDP-ről beszél az Intel. A kétmagos chipek fogyasztása továbbra is 65 watt marad. Az új négymagos Xeonok 50, 80 és 120 watt TDP-jű verziókban lesznek elérhetők, míg a kétmagos változatok 40, 65 és 80 wattos TDP-vel rendelkeznek kiviteltől függően. Az új Xeonok foglalat-kompatibilisek lesznek a jelenlegi generációval, bár a maximális teljesítmény eléréséhez új, 1600 MHz-es front side buszt támogató chipset szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról