:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 4. 13:04

Rendszerfelügyelet Microsoft-módra: itt a System Center Operations Manager 2007

A hétvégén jelent meg a Microsoft vadonatúj felügyeleti eszközcsaládjának első tagja, a System Center Operations Manager 2007 (SCOM), amely lényegében a Microsoft Operations Manager (MOM) utóda, azonban az alapjairól újraírták annak érdekében, hogy szerverek és eszközök helyett szolgáltatás-központú megközelítésben tegye áttekinthetővé az ügyfelek informatikai infrastruktúráját. Magyarországon jövő szerdán, egy egész napos konferencián mutatkozik be a termék.

[HWSW] A hétvégén jelent meg a Microsoft vadonatúj felügyeleti eszközcsaládjának első tagja, a System Center Operations Manager 2007 (SCOM), amely lényegében a Microsoft Operations Manager (MOM) utóda, azonban az alapjairól újraírták annak érdekében, hogy szerverek és eszközök helyett szolgáltatás-központú megközelítésben tegye áttekinthetővé az ügyfelek informatikai infrastruktúráját. Magyarországon jövő szerdán, egy egész napos konferencián mutatkozik be a termék.

Dynamic Systems Initiative

Az SCOM a Microsoft nagyszabású Dynamic Systems Initiative (DSI) kezdeményezésének a része. A redmondi cég által először 2003-ban a köztudatba dobott DSI egy több évet felölelő terv, ami a rendszeradminisztrátorok munkájának és a nagyméretű vállalati hálózatok átlátásának megkönnyítésére született. Jobb eszközökkel a szükséges adminisztrációs feladatokat gyorsabban és kevesebb hibalehetőséggel lehetne elvégezni -- vélik a Microsoftnál.

Mivel jelenleg az informatikai kiadások legnagyobb része a már meglévő informatikai infrastruktúrák üzemeltetésére fordítódik, ez háttérbe szorítja az új üzleti alkalmazások és rendszerek fejlesztését. A megoldás a Microsoft és mások szerint is az, ha egyszerűsítik a rendszerek felügyeletét és menedzsmentjét, ezáltal csökkentve az erre fordított költségeket, amelyeket azután valódi fejlesztésekre lehet átcsoportosítani. A menedzsment és felügyelet terén a legfontosabb tendencia a minél teljesebb automatizáció, amivel csökkenthető a szükséges emberi beavatkozás mértéke, ez nem csak kevesebb erőforrás-szükségletet is jelent, hanem potenciálisan kevesebb hibalehetőséget is. Általános vélekedés ugyanis, hogy a rendszerleállások négyötöde emberi hibára vezethető vissza.

A Visual Studio 2005-ben debütáltak azok az új modellezési technikák, amelyekkel nemcsak szoftvereket, hanem azok kapcsolódásait és a hozzájuk szükséges hardvereket is le lehet írni a System Definition Model segítségével. Később az így készült modelleket a megfelelő ellenőrzések után alkalmazni lehet egy megadott hardverparkon, és ezáltal automatikusan telepíthető és átkonfigurálható az elkészült rendszer. A változásokat ráadásuk elsőként a modelleken is le lehet majd tesztelni, anélkül, hogy az éles rendszert vennénk ehhez igénybe.

Systems Management Server helyett Configuration Manager

Az SCOM 2007-hez aszámos kiegészítő jelenik meg, köztük egy EMC-től licencelt technológián alapuló, a hálózatot és annak állapotát feltérképező modul. Emellett a két cég megállapodása alapján az EMC hálózat-felügyeleti és hibaforrás-analízis csomagokat is fejleszt, amelyek a System Center Operations Managernek mind a jelenlegi, mind a későbbi változataival együtt használhatók lesznek.

A System Center családban az Operations Manager 2007 után a nyáron várható a Configuration Manager 2007, amely gyakorlatilag a Systems Management Server (SMS) 4-es verziója, és jelenleg a második bétaváltozatnál tart. A szoftvert világszerte mintegy 65 ezer gép felügyeletére használják, ebből 20 ezer a Dellnél teljesít szolgálatot. A PC-gyártó informatikai vezetője, Takis Petropoulos úgy vélekedett, a Confguration Manager feladat-időzítési és automatizálási funkciói segítségével lényegesen egyszerűbb az új szoftverváltozatok vagy akár a patchek telepítése a gépekre, amivel a rendszeradminisztrátorok sok időt takaríthatnak meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.