Szerző: Ady Krisztián

2007. április 2. 16:22

Másolásvédelem nélkül is elérhetővé teszi kínálatát az EMI Group

Az EMI Group bejelentette, hogy teljes kínálatát elérhetővé teszi még jobb minőségben, jogvédelem nélkül is az iTunes online zenebolton keresztül. Az AAC formátumú, a korábbinál még jobb minőségű -- nagyobb bitrátájú -- dalok így nem csak az Apple iPod médialejátszóin keresztül hallgathatók meg, hanem minden egyéb AAC formátummal kompatibilis készülékkel, akár egy mobiltelefonnal is.

[HWSW] Az EMI Group bejelentette, hogy teljes kínálatát elérhetővé teszi még jobb minőségben, jogvédelem nélkül is az iTunes online zenebolton keresztül. Az AAC formátumú, a korábbinál még jobb minőségű -- nagyobb bitrátájú -- dalok így nem csak az Apple iPod médialejátszóin keresztül hallgathatók meg, hanem minden egyéb AAC formátummal kompatibilis készülékkel, akár egy mobiltelefonnal is.

A zeneboltok sorában az iTunes lesz az első, mely az EMI jogvédelem nélküli dalait forgalmazza majd, a zeneszámok darabjáért a szokásos 0,99 dolláros, 0,99 eurós, vagy 0,79 fontos ár helyett 1,29 dollárt, 1,29 eurót, vagy 0,99 fontot kell majd fizetni, a komplett albumok ára nem változik. A 30 dollár/eurócentes felár "megváltásával" a már korábban megvásárolt dalok is letölthetővé válnak másolásvédelem nélküli változatban. Ugyanígy letölthetők lesznek az EMI videoklipjei is másolásvédelem nélküli változatban, azokért azonban nem kell felárat fizetni.

Az EMI másolásvédelem nélküli dalai a zeneboltok választásától függően más formátumban is elérhetőek lesznek majd, MP3, vagy Windows Media Audio (WMA) formátumban is megvásárolhatók lesznek számos online zenebolton keresztül. Az EMI -- bátornak nevezhető, de teljesen logikus -- lépését remélhetőleg további kiadók is követik majd. A jogvédelem alkalmazása nem csak a költségeket növeli és a jogszerűen vásárlók kezét köti gúzsba, de teljesen eredménytelen is.

A másolásvédelem nélküli dalokat jóval szélesebb körben lehet majd lejátszani, gyakorlatilag bármilyen AAC formátumot támogató készüléken, míg az Apple FairPlay DRM-technológiáját csak az Apple termékei támogatták. Az EMI ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a kiadó a jövőben továbbra is keményen fellép a jogosulatlan másolás, felhasználás ellen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról