Szerző: Ady Krisztián

2006. október 11. 16:48

Igazi forradalmat hozhat a félvezetőlézer a nagyméretű televíziók piacán

[HWSW, Engadget] Gyorsan elkövetkezhet a plazmakijelzők, a projektoros tévék, illetve a projektorok jelenlegi generációjának halála: nem csak a SED-kijelzők szállnak jövőre versenybe ezekkel a készülékekkel. Amennyiben terv szerint halad az amerikai Novalux , az ausztrál Arasor International és a japán Mitsubishi javában zajló fejlesztéseikkel, jövő karácsonyra lényegesen jobb minőségű, nagy képátlójú televíziókat és projektorokat vásárolhatunk, melyek olcsóbbak és energiatakarékosabbak a jelenlegi változatoknál.

[HWSW, Engadget] Gyorsan elkövetkezhet a plazmakijelzők, a projektoros tévék, illetve a projektorok jelenlegi generációjának halála: nem csak a SED-kijelzők szállnak jövőre versenybe ezekkel a készülékekkel. Amennyiben terv szerint halad az amerikai Novalux, az ausztrál Arasor International és a japán Mitsubishi javában zajló fejlesztéseikkel, jövő karácsonyra lényegesen jobb minőségű, nagy képátlójú televíziókat és projektorokat vásárolhatunk, melyek olcsóbbak és energiatakarékosabbak a jelenlegi változatoknál.

Optoelektronika

Az ausztrál Arasor International és partnere, a Novalux Syndeyben mutatja be a világ első félvezetőlézeren alapuló televízióját, mely kétszer olyan "jó", negyed annyi energiát fogyaszt, és fele annyiba kerül, mint a jelenlegi plazma- és LCD-televíziók. Az Arasor International gyártócég egy optoelektronikai lapkát hozott létre a szilíciumvölgyi Novalux félvezetőlézer-vetítőjére alapozva, melyet több televíziógyártó is vizsgál. Egy lézeres televízió prototípust a japán Mitsubishi is bemutatott 50 hüvelykes plazmatévéje mellett, mely fényesebb és tisztább képpel rendelkezett, mint plazmás társa.

A Novalux elnök-vezérigazgatója egyenesen odáig merészkedett, hogy előre megjósolja a plazma halálát: az első lézeres televíziók megjelenése már 2007 karácsonyán várható. A félvezetőlézeren alapuló megjelenítési technológia olyan televíziók létrehozását teszi lehetővé, melyek nem csak kevesebbet fogyasztanak, de vékonyabbak és könnyebbek is lehetnek a jelenlegi plazmakijelzőknél. Pelaprat szerint az LCD-televíziók fogják uralni a 40 hüvelyk alatti képátlójú piacot, míg e méret felett a lézeres televíziók könnyedén átvehetik a stafétabotot a plazmatechnológiától.

Lézeres televízió
Itt is látható a különbség

Akár mobilba is

A félvezetőlézeren alapuló optoelektronikai lapka ráadásul nem csak a televíziókban használható, forradalmasíthatja a kivetítők, projektorok piacát is. Az erre épített mikrotükrös (DLP) kivetítők nagyobb fényerejűek lehetnek, miközben számtalan eddig szükséges alkatrészt ki lehet hagyni belőlük, például egyes optikai elemek, illetve a színkerék is felesleges, melynek eltávolítása jelentősen csökkentheti a készülék zaját. A lézer megbízhatóbb, azaz nagyobb élettartamú, több mint 30 ezer órás élettartama alatt pedig nem csökken a fényereje, mint a jelenlegi, égőket tartalmazó kivetítőké. Az energiatakarékosság és a nagyobb színhűség itt is erény.

Az új technológia kisebb méretű kivetítők készítését teszi lehetővé, melyek könnyedén elférhetnek a zsebünkben, vagy később akár mobiltelefonba is beépíthetők. A nem is olyan távoli jövőben olyan mobiltelefonok is születhetnek, melyek nem csak tévéadások vételére alkalmasak, hanem bármilyen felületre képesek akár képet is vetíteni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról