Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 10. 11:32

Szárnyal az okostelefonok piaca

A Gartner elemzőcég által nyilvánosságra hozott adatok szerint az első félévben 75,5 százalékkal 37,4 millióra nőtt az okostelefonok forgalma, az idén összességében 66 százalékos növekedés és 81 millió darabos globális forgalom várható. Az év első felében világszerte összesen 42,1 millió okostelefon és tenyérgép talált gazdára, ez a tavalyi első félévvel összevetve 57 százalékos növekedést jelent. A tenyérgépek terén 6,3 százalékos piaci növekedést jövendöl a Gartner.

[HWSW] A Gartner elemzőcég által nyilvánosságra hozott adatok szerint az első félévben 75,5 százalékkal 37,4 millióra nőtt az okostelefonok forgalma, az idén összességében 66 százalékos növekedés és 81 millió darabos globális forgalom várható. Az év első felében világszerte összesen 42,1 millió okostelefon és tenyérgép talált gazdára, ez a tavalyi első félévvel összevetve 57 százalékos növekedést jelent. A tenyérgépek terén 6,3 százalékos piaci növekedést jövendöl a Gartner.

2006 első felében a Nokia adta az okostelefon- és PDA-eladások 42 százalékát, a legnagyobb növekedést ugyanakkor a Motorola ért el, a linuxos okostelefonok kínai sikerének köszönhetően az amerikai vállalat megduplázta forgalmát. Érdekes, hogy a Motorola által forgalmazott, Microsoft és Symbian operációs rendszert futtató készülékek iránt gyatra a kereslet. A PDA-piacon a Research In Motion az úr, a Blackberryk eladásai 13,5 százalékkal nőttek az első félévben, a gyártók rangsorában a második helyen a Palm állt.

A Gartner adatai szerint ma már Japán az okostelefonok első számú piaca, megelőzve az EMEA régiót. Az összes eladott okostelefon 33 százalékát a felkelő Nap országában vásárolják meg, az eladások megháromszorozódtak a szigetországban. Az Egyesült Államokban a nagy hagyományokkal bíró tenyérgépek ugyanakkor továbbra is népszerűbbek mint az okostelefonok.

Ma már igen nehéz elválasztani egymástól az okostelefonok és tenyérgépek kategóriáját, mivel a mobiltelefonok és okostelefonok egyre több PDA-funkcióval bírnak, a PDA-kba pedig gyakran építenek telefont: a Gartner adatai szerint a 2006-ban eladásra kerülő tenyérgépek több mint fele már mobiltelefonként is használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról