HWSW

A HP és a Sun növelték részesedésüket a merevlemezes tárolóeszközök piacán

Az IDC becslései szerint a második negyedévben a merevlemezes tárolóeszközök piaca 4,15 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 8,5 százalékos bővülésnek felel meg. A fellendülés elsősorban a NAS és iSCSI SAN eszközök iránti kereslet erősödésének köszönhető. Az EMC megőrizte vezető helyét a gyártók rangsorában, de csak a piaci növekedénél kisebb mértékben tudta növelni eladásait, miközben a HP és a Sun piacrészt szerzett riválisaitól -- derül ki az IDC második negyedéves jelentéséből.

[HWSW] Az IDC becslései szerint a második negyedévben a merevlemezes tárolóeszközök piaca 4,15 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 8,5 százalékos bővülésnek felel meg. A fellendülés elsősorban a NAS és iSCSI SAN eszközök iránti kereslet erősödésének köszönhető. Az EMC megőrizte vezető helyét a gyártók rangsorában, de csak a piaci növekedénél kisebb mértékben tudta növelni eladásait, miközben a HP és a Sun piacrészt szerzett riválisaitól -- derül ki az IDC második negyedéves jelentéséből.

Az EMC 20 százalékos részesedésével még piacvezető, a második helyezett HP azonban már az eladások 19,3 százalékát tartja kézben. Az IDC szerint az EMC alkatrészellátási problémák között számos megrendelést nem tudott kielégíteni, és csak 3 százalékos növekedést tudott felmutatni, miközben a HP 10,3 százalékkal növelte eladásait. Nyugat-Európában a HP tárolóeszközök forgalma elképesztő mértékben, 22 százalékkal nőtt.

A gyártók versenyében a bronzérmet az IBM szerezte meg 13,2 százalékos részesedéssel, de mindössze 3,7 százalékos növekedéssel. A negyedik helyen gyakorlatilag holtverseny alakult ki a Hitachi (8%), a Dell (7,8%) és a Sun (7,1%) között. A jelentős gyártók közül -- részben a StorageTek felvásárlásának köszönhetően -- a Sun produkálta a legnagyobb növekedést, éves szinten 19,1 százalékost, de a Hitachi 17 százalékos erősítése is figyelemre méltó. Az EMC adattárolási termékeit forgalmazó Dellnek be kellett érnie 3,5 százalékkal.

A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/31994/merevlemezes_taroloeszkozok_piaca_masodik_negyedev_2006_hp_emc_dell_sun_ibm_hitachi.html
Író: Bodnár Ádám (bodnar.adam kukac hwsw.hu)
Dátum: 2006. szeptember 04. 10:06
Rovat: vállalati it