Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 10. 12:32

Szigorodik a Windowsba épített eredetiség-ellenőrzés

A jövőben szigorodni fog a Windowsok eredetiségét ellenőrző program és a felhasználóknak egyre sűrűbben kell majd bizonyítaniuk, hogy legális operációs rendszert használnak. A Microsoft a Vistába is beépíti az eszközt, valamint bevonja a programba a PC-gyártókat, rendszerintegrátorokat, internetkávézókat, és a kalózszoftverek egyéb lehetséges forrásait is.

[HWSW] A jövőben szigorodni fog a Windowsok eredetiségét ellenőrző program és a felhasználóknak egyre sűrűbben kell majd bizonyítaniuk, hogy legális operációs rendszert használnak. A Microsoft a Vistába is beépíti az eszközt, valamint bevonja a programba a PC-gyártókat, rendszerintegrátorokat, internetkávézókat, és a kalózszoftverek egyéb lehetséges forrásait is.

Rossz hír a kalózoknak

"A célunk hogy megnehezítsük a kalózkodást, hogy a partnereink előnyben legyenek azokkal szemben, akik nem tartják be a szabályokat" -- mondta a Microsoft júliusi partnerkonferenciáján Michael Sievert marketing-vezető, arra utalva, hogy a egyes kisebb PC-gyártók körében bevett szokás a gépekhez kalóz operációs rendszert adni, ezzel árelőnybe kerülve az olyanokkal szemben, akik legális, jogtiszta Windowst telepítenek a számítógépekre.

A vállalat egyelőre nem részletezte a Windows Geniune Advantage (WGA) programmal kapcsolatos terveit, a cég képviselője csupán annyit közölt, hogy az eredeti operációs rendszert használókat megkülönböztetett bánásmódban kívánják részesíteni. Ez azonban nem nekik jó hír, inkább a kalózverziót birtoklók számára rossz, ugyanis ők vélhetőek kimaradnak számos lehetőségből, nem lesznek elérhetők számukra bizonyos funkciók. Egy ilyet már korábban is konkrétan említett a Microsoft, a Windows Vista vadonatúj felhasználói felülete, a látványos, háromdimenziós grafikai elemekkel, áttűnésekkel fűszerezett Aero Glass csak az eredeti operációs rendszeren lesz futtatható, a bekapcsolása WGA-ellenőrzéshez kötött.

A vállalat már jelenleg is számos esetben alkalmazza az ellenőrzést, a Windows-felhasználók például csak akkor tölthetnek le ls telepíthetnek bizonyos kiegészítőket, frissítéseket (pl. Windows Media Player 11, Internet Explorer 7, Windows Defender), ha eredeti operációs rendszert használnak. Ezen szoftverek jövőben megjelenő frissítései is az eredetiség-vizsgálathoz lesznek kötve. A kalóz Windowsok felhasználói számára előbb-utóbb csak a kritikus biztonsági frissítések maradnak elérhetők, minden másból ki lesznek zárva.

Háromból egy illegális

A Windows Genuine Advantage program keretén belül eddig megvizsgált 300 millió Windows XP operációs rendszer egyötöde, azaz 60 millió példány hamisnak, másoltnak, valamilyen módon illegálisnak bizonyult, és nem ment át a vizsgálaton. Ezek jelentős része, 48 millió egyértelműen hamis termékkulcsot, vállalatoknak, iskoláknak és egyéb szervezeteknek kiadott mennyiségi licencet használt a telepítés során. Ebbe a hibába nem szeretne újra beleesni a redmondi óriás, ezért a Windows Vista esetében különösen körültekintően járnak majd el a mennyiségi licenckulcsokkal.

A fennmaradó 12 millió, illegálisnak minősített Windows XP tulajdonosa más módszerrel kísérelte meg átjátszani a Microsoft eredetiségellenőrzését, esetleg a feltelepült WGA program komponenseit próbálta meg módosítani. A kalóz Windows XP-k aránya alacsonynak is tűnhet, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Microsoft a felhasználó jóváhagyását kéri az ellenőrzéshez, így sokan, akik tudvalevőleg illegális Windows XP-t futtatnak számítógépükön, valószínűleg egyszerűen nem engedélyezik az ellenőrzést a vállalat számára.

A Microsoft kimutatásai szerint Magyarországon az eredetiségvizsgálaton fennakadt felhasználók többnyire az érvénytelen mennyiségi licenckulcs miatt nem jutottak át az ellenőrzésen. A kalózverziók aránya a közép-kelet európai országokban közel azonos, azonban hogy pontosan mennyi, azt a cég nem közölte..

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról