Szerző: Ady Krisztián

2006. június 8. 07:12

Kipróbáltuk: Fujitsu Siemens LIFEBOOK E8110, a villámgyors notesz

Újabb notebook vendégeskedett szerkesztőségünkben; a Fujitsu Siemens Computers LIFEBOOK E8110 noteszgépe 35 mm-es vastagságával nem a legvékonyabb, 32,6 x 27 cm-es méreteivel nem a legkisebb, 2,3 kg-os súlyával nem a legkönnyebb Intel Core Duo processzoros noteszgép a piacon, de hogy a valaha alkotott legerősebb noteszgép volt, mely nálunk járt, azt garantálhatjuk.

Újabb notebook vendégeskedett szerkesztőségünkben; a Fujitsu Siemens Computers LIFEBOOK E8110 noteszgépe 35 mm-es vastagságával nem a legvékonyabb, 32,6 x 27 cm-es méreteivel nem a legkisebb, 2,3 kg-os súlyával nem a legkönnyebb Intel Core Duo processzoros noteszgép a piacon, de hogy a valaha alkotott legerősebb noteszgép volt, mely nálunk járt, azt garantálhatjuk.

A leggyorsabb

A 15 hüvelykes, 1400 x 1050 pixeles kijelzővel szerelt, Napa platformú notebookban nem csak a jelenleg elérhető leggyorsabb, kétmagos Intel Core Duo T2600 processzor dolgozott 2,16 GHz-es órajelen, de a teszgépet 2 x 1 gigabájtnyi DDR2 memóriával felszerelve kaphattuk meg. A páratlan teljesítményhez tehát a két legfontosabb paraméter már adott volt, a Windows XP Professional operációs rendszer tovább is nyújtózkodhatott, mint ameddig legtöbbünk képzeletbeli takarója ér.

LIFEBOOK E8110

A LIFEBOOK E8110 a felületes szemlélő számára egy egyszerű 15 hüvelykes noteszgépnek tűnik, a földbedöngölő teljesítményről kívülről semmi sem árulkodik. A sötét, vékony zongoralakk zsíkkal díszített fedlap alatt világosszürke kivitelű noteszt találunk, a bal sarokban lévő második, állapotjelző LCD-kijelző a sok-sok évvel ezelőtt megszületett modelleket idézi. Ma már többnyire ledekkel megvilágított piktogramokat használ mindenki az ilyen kisméretű kijelzők helyett. Programozható funkciógombokból átlagos mennyiségűt, négyet helyeztek el rajta, a különleges megoldásokra szomjazók pedig maximum a touchpad mellett is elérhető, a megszokott helyre elheylezett pöcökegérre, illetve a touchpad középső, billenthető, scrollozó gombjára szorítkozhatnak.

A memóriakártya-olvasó és a különböző kimenetek garmadája ma már alaptartozék minden noteszen, bővebb információk a a Fujtisu Siemens Computers doksijában. A gigabites Ethernet-kapcsolat mellett Bluetooth 2.0 és Intel Pro/Wireless 3945 a/b/g vezeték nélküli vezérlőt is tartalmazott a tesztkonfiguráció.

LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110

LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110

Játékra is jó lenne, ha...

Amint azonban már elárultuk, a szerény külső bestiális belsőt takart. A rendkívül gyors processzor és a rengeteg memória akár játékra is használhatóvá tenné a noteszgépet, az Intel 945GM chipkészlet beépített GMA950 grafikus vezérlője azonban erre nem igazán alkalmas, legalábbis a kijelző natív felbontásán semmiképpen. A DirectX 9.0 kompatibilitásnak köszönhetően azonban a Windows Vista hardveresen gyorsított Aero grafikus felülete is megfelelően fog futni az E-sorozatba tartozó, azaz inkább üzleti felhasználóknak szánt noteszgépen.

A notebookon 40-120 gigabájt közötti kapacitású merevlemezzel lehet megrendelni, a nálunk járt példányon 100 gigabájtnyi adatot lehetett eltárolni. A viszonylag gyors, 5400-as fordulatszámú merevlemezre másolt adatokat nem csak a magnéziumötvözet fedlap, hanem a beépített ShockSensor is védi. A biztonságot, jelszavaink védelmét opcionálisan kérhető TPM-modul, illetve ujjlenyomatolvasó is biztosíthatja, utóbbi egyszerű, az előre telepített SmartCase szoftverrel együtt egyszerű bejelentkezést is lehetővé tesz a rendszerbe.

LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110

LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110

Második akkumulátor

A noteszgéphez opcionálisan megvásárolható második, 3800 mAh-s (41Wh) kapacitású akkumulátor a kivehető optikai meghajtó helyére illeszthető be, mellyel jelentősen meg lehet növelni a szörnyeteg akkumulátoros üzemidejét -- erre valószínűleg többször van szükség, mint a kétrétegű lemezek kezelésére is alkalmas DVD-író képességeire. A fő, 6 vagy 8-cellás (56,2 Wh, illetve 74,9 Wh), 5200 mAh-s akkumulátor közül a tesztpéldány a nagyobb kapacitásúval rendelkezett. A második akkumulátorral a notebook súlya is megnő körülbelül 2,8 kg-ra, de mindenképpen megéri a súlytöbbletet magunkkal vinni.

A második akkumulátor ugyanis nagyon hasznosnak bizonyul: a 2,16 GHz-es kétmagos processzorral, 2 gigabájtnyi memóriával és nagyméretű, energiazabáló kijelzővel rendelkező E8110 noteszgép bekapcsolt WLAN-vezérlővel és Bluetooth-szal nem kevesebb mint 6 óra 17 percig futtatta a BatteryMark 4.0 átlagos felhasználást szimuláló tesztjét, majd 5 százalékos akkumulátortöltöttség mellett aludni tért. A hordozható számítógép erőforrásait teljesen kihasználó, folyamatosan terhelő teszt alatt az alkatrészek 3 óra 41 perc alatt ették meg a két telep teljes kapacitását.

LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110 LIFEBOOK E8110

Profi tervezés

A leggyorsabb megvásárolható, 2,16 GHz-es Intel Core Duo processzor teljesítményét az Everest szintetikus benchmarkjaival teszteltük, melyekben a Yonah mobil processzor bebizonyította nyers erejét. Egyes tesztekben a Yonah az AMD kétmagos asztali Athlon 64 processzorait is lepipálta. A brutális konfiguráció nem csak nagy teljesítményt igénylő üzleti alkalmazásokra, hanem akár multimédiás feladatokra, például videók vágására, fotófeldolgozásra is kiválóan alkalmas lehet.

Az E8110 nem csak őrülten gyors volt, de teljesítményét meghazudtolóan hűvös is maradt, a korábban próbált napás noteszgépek közül ez bizonyult a legjobbnak e téren is. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Fujitsu Siemens Computers mérnökei nagyon jól eltalálták a rendszer hűtését, az alig hallható zajt generáló ventilátor bekapcsolásának időpontját. A ventilátor idejekorán elkezd dolgozni, ezért az eddig kipróbált Core Duós noteszgépekhez viszonyítva pont a legnagyobb teljesítményű példány volt a legcsendesebb és leghűvösebb modell.

Everest Ultimate Edition v2.80 benchmark eredmények

LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény
Memória olvasás, írás, másolás, késleltetés

LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény
CPU Queen, CPU PhotoWorxx, CPU ZLib

LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény LIFEBOOK E8110 teszteredmény
FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia

Az E8110-hez az előre telepített Windows XP Professional operációs rendszer mellett Ahead Nero DVD-író szoftver, F-Secure antivírus alkalmazás, Altiris Local Recovery Pro, Odyssey Client és WinDVD szoftverek is tartoznak. Az E8110 itthon nettó 380 ezer forintos induló ártól érhető el a viszonteladóknál, bár ennyiért csupán 1,66 GHz-es Core Duót, 512 megabájtnyi memóriát és 60 gigábájtos merevlemezt kaphatunk.

Fujitsu Siemens LIFEBOOK E8110 noteszgép értékelés

   
Minőség 9
Képességek 10
Ár/érték 8
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Fujitsu Siemens LIFEBOOK E8110 noteszgépet a Fujitsu Siemens Computers hazai leányvállalata bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.