Szerző: Barna József

2003. július 14. 09:29

Újabb pletykák az Athlon 64-ről

A [H]ard|OCP oldalain újabb, pletykának számító értesülések jelentek meg az AMD asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzoráról. Amint arról hírt adtunk, a gyártótól kiszivárgott útitervek szerint az Athlon 64 szeptember 22-én jelenik meg.

A [H]ard|OCP oldalain újabb, pletykának számító értesülések jelentek meg az AMD asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzoráról. Amint arról hírt adtunk, a gyártótól kiszivárgott útitervek szerint az Athlon 64 szeptember 22-én jelenik meg.

A friss pletykák szerint az Athlon 64 nem két, hanem három változatban kerül piacra. A korábban ClawHammer kódnéven ismert lapkának két verziója lesz: a 0,13 mikronos csíkszélességgel és SOI (silicon on insulator) technológiával gyártott, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező processzor egy-, illetve kétcsatornás DDR333 vagy DDR400 memóriavezérlővel kerül forgalomba. A kétcsatornás vezérlővel ellátott modellt munkaállomásokba és a teljesítményt hajszoló felhasználóknak szánja az AMD. Ezek kistestvére a Paris, mely egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik és másodszintű gyorsítótárának mérete csupán 256 kbyte.

Az Athlon 64 kezdetben ugyanolyan foglalatba (Socket 940) illeszkedik majd, mint az április óta megvásárolható Opteron, ám később az AMD újabb foglalatokat vezet be. A sunnyvale-i vállalat állítólag 750 000 darab Athlon 64 processzort szállít le világszerte a szeptember végi premier idejére, amikor -- a pletykák szerint -- elérhetővé válik a Windows Server 2003 AMD64 architektúrára optimalizált változata. Azt továbbra sem tudni bizonyosan, hogy az első Athlon 64 processzorok milyen sebességen futnak majd.

Amint azt az AMD píárosai által az angol nyelvű szaksajtó munkatársainak a múlt héten tévedésből elküldött sajtóközlemény-útiterv felfedte, az asztali számítógépekbe szánt Athlon 64 és a noteszgépekben használható Athlon 64-M szeptember 22-én mutatkozik be. A vállalat ugyan nem kívánt kommentárt fűzni a megjelenés időpontjához, azt azonban elismerte, hogy a dokumentum valódi. Amennyiben a régóta várt processzor premierje valóban szeptember 22-én lesz, nem elképzelhetetlen, hogy az ünnepélyes bejelentésre Tajvanon kerül sor. Azon a héten rendezik meg ugyanis a júniusról elhalasztott Computex 2003 szakkiállítást a szigetország fővárosában.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról