Szerző: Barna József

2003. április 18. 09:52

Nyugdíjba vonul Leslie Vadasz, az Intel egyik alapítója

Leslie L. Vadasz
Leslie L. Vadasz
[HWSW] Az Intel tegnap jelentette be, hogy visszavonul a vállalat egyik magyar származású alapító tagja, vezető alelnöke és az Intel Capital elnöke, Leslie L. Vadasz. A 66 éves iparági veterán meghatározó szerepet játszott abban, hogy az Intel a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatává emelkedjen.

A bejelentés kapcsán Craig Barrett elnök-vezérigazgató a következőket mondta: "[Les Vadasz] a mérnökök mérnöke, aki remek érzékkel sejtette meg, hogy merre halad az iparág és hogy nekünk merre kell haladnunk a siker érdekében. Az Intel a félvezetőiparban kiharcolt vezető pozícióját nagyrészt Les Vadasz eredményeinek köszönheti."

Vadasz 1936-ban született Budapesten, elektromérnöki diplomáját Kanadában szerezte 1961-ben. A hatvanas években a Transitron Corporationnél és a Fairchild Semiconductornál dolgozott, majd -- Robert Noyce, Gordon Moore és Andy Grove mellett -- tagja volt az Intelt 1968-ban megalakító csapatnak. Vadasz számos úttörő projektben vett részt, így ő vezette a világ első kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorát, a 4004-et megalkotó teamet, és irányította az első nagyfokú integráltságú dinamikus RAM és az első EPROM (erasable, programmable read-only memory) lapkák fejlesztési munkálatait a vállalaton belül.

1975-től az Intel alelnöke, majd 1979-től vezető alelnöke volt, majd 1988-tól az igazgatótanács tagja. Vadasz 1991-ben hozta létre az Intel Capital kockázatitőke-befektető vállalatot, amely alapítása óta a világ harmincnál is több országában ezernél több vállalat útját egyengette. Visszavonulását követően az Intel igazgatótanácsának emeritus tagja marad. Posztját az Intel Capital élén John H.F. Miner, a vállalat alelnöke veszi át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról