Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Hercules bemutatta Radeon 9800 Pro chipes videokártyáját

Barna József, 2003. április 16. 15:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Hercules tegnap bejelentette 3D Prophet videokártya-családjának legújabb és egyben leggyorsabb tagját. A 3D Prophet 9800 Pro, amint az a nevéből kitalálható, az ATI csúcskategóriás grafikus processzorára, a Radeon 9800 Próra épül.

hirdetés
[HWSW] A Hercules tegnap bejelentette 3D Prophet videokártya-családjának legújabb és egyben leggyorsabb tagját. A 3D Prophet 9800 Pro, amint az a nevéből kitalálható, az ATI csúcskategóriás grafikus processzorára, a Radeon 9800 Próra épül.

A Herculesre jellemző tetszetős kialakítású kártyán mind a grafikus chip, mind pedig a memória a referenciaajánlásnak megfelelő sebességen fut. A melegedő alkatrészeket, így a feszültségszabályozót is rézbordák hűtik, és a grafikus processzoron található -- kékszínű LED-del megvilágított -- ventilátor a gyártó közleménye szerint halkan, maximum 28 dBA zajt csapva működik.

Amint az ismert, a korábban R350 néven ismert csúcskategóriás Radeon 9800 Pro nem tartalmaz radikális újításokat a Radeon 9700 Pro chiphez képest, hanem annak magasabb órajelen futó, finomhangolt változata. A Radeon 9800 továbbra is 0,15 mikronos gyártástechnológiával készül, és az ATI ajánlása szerint 380 MHz-en fut 340 MHz-es DDR memóriachipek társaságában.

A grafikus processzor újdonságai közül kiemelendő az F-Buffer (Fragment-Stream FIFO buffer) támogatása, amely elméletben lehetővé teszi végtelen hosszúságú shader programok végrehajtását egyetlen lépésben. A vállalat javított továbbá a Z- és színtömörítés hatékonyságán, így nagyobb teljesítmény várható anizotropikus szűrés és FSAA bekapcsolása mellett, és a jövő játékaiban hangsúlyosabb szerepet kapó stencilműveletekhez optimalizálta a Z cache-t.

A 3D Prophet 9800 Pro április végétől lesz megvásárolható, a termék várható fogyasztói áráról a gyártó nem közölt adatokat.

Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.