Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 26. 15:27

A rekordszintű forgalom ellenére 9 százalékkal csökkent a Sony nyeresége

A rekordnagyságú forgalom ellenére 9 százalékkal csökkent a Sony éves profitja -- adta hírül a vállalat a ma reggeli órákban.

A rekordnagyságú forgalom ellenére 9 százalékkal csökkent a Sony éves profitja -- adta hírül a vállalat a ma reggeli órákban.

A japán szórakoztatóelektronikai óriásvállalat a márciusban véget ért pénzügyi évében 15,3 milliárd jen (119 millió dollár) profitot ért el, szemben a tavalyi 16,8 milliárd jennel. Az eredmény azonban még így is messze felülmúlta a cég várakozásait: a Sony 10 milliárd jen nyereségre számított.

A vállalat forgalma elérte a 7,6 trillió jent (59 milliárd dollárt), amely rekord a cég történetében. A tavalyi pénzügyi évet 7,3 trillió jen bevétellel zárta a Sony.

Elemzők szerint a rekordszintű nyereség mögött a videojáték-részleg jó teljesítménye és a gyenge jen áll. Mivel a Sony bevételeinek túlnyomó többsége exportból származik, a kedvezőtlen jen/dollár arány előnyös pénzügyi mutatókat eredményezett.

A PlayStation 2 konzolból illetve a játékokból származott a Sony nyereségének 62 százaléka. A PlayStation 2-ből az év során világszerte 18 millió darabot adtak el, a Sony várakozásai szerint a következő évben 20 millió darab talál majd gazdára. Az elektronikai részleg viszont visszaesett, amelynek oka főként az egyre erősebb konkurencia -- kiváltképp a koreai Samsung.

A vállalat vezetői a következő pénzügyi évre a forgalom 6 százalékos növekedését várják (8 trillió jen) illetve 150 milliárd jen profitot remélnek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról