:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. április 2. 09:52

Egyelőre nem lassul a hazai domainek számának növekedése

A hazai domainek száma a két évvel ezelőtti liberalizáció óta nagyjából egyenletesen növekszik, az idén bevezetett éves fenntartási díjjal összefüggő lemondások és megszűnések következtében jelentős mértékű csökkenés márciusban még nem érződött. A .hu tartomány alatti domainek száma a múlt hónapban lépte át a nyolcvanezret, igaz, ebbe a számba valamennyi olyan domainnév beleleértendő, melyre valaha igénylést nyújtottak be, függetlenül attól, hogy odaítélték-e az igénylőnek, vagy sem. A ténylegesen delegált domainek száma 70 000 körül lehet.

[HWSW] A hazai domainek száma a két évvel ezelőtti liberalizáció óta nagyjából egyenletesen növekszik, az idén bevezetett éves fenntartási díjjal összefüggő lemondások és megszűnések következtében jelentős mértékű csökkenés márciusban még nem érződött. A .hu tartomány alatti domainek száma a múlt hónapban lépte át a nyolcvanezret, igaz, ebbe a számba valamennyi olyan domainnév beleleértendő, melyre valaha igénylést nyújtottak be, függetlenül attól, hogy odaítélték-e az igénylőnek, vagy sem. A ténylegesen delegált domainek száma 70 000 körül lehet.

Mint bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, épp két évvel ezelőtt, 2000 márciusában könnyített jelentősen az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) a domainregisztráció feltételein. Akkor egy hónap alatt több mint tízezer .hu domainregisztrációs kérelmet nyújtottak be az ISZT-hez, majd áprilisban még további ötezret. Ezt a csúcsot azóta sem közelítette meg a havi regisztrációs kérelmek száma: jellemzően havonta 2000 új domain delegációját kérik.

Tavaly decemberben ugrott meg érezhetően a domainkérelmek száma, akkor mintegy négyezer új igény érkezett a regisztrátorokhoz. Bizonyára sokan félreérthették az éves fenntartási díjat, amit ugyan csak idén vezettek be, ám minden 1998 utáni domainre érvényes, így azokra is, amelyeket tavaly év végén kérelmeztek.

A regisztrátoroknak az egyik fő gondot a domain fenntartóinak (a köztudatban ők a domaintulajdonosok) megváltozot postai címe okozhatja, mivel így az éves díjra vonatkozó értesítéseket nincs hova küldeni. Ha valaki nem jelez vissza a domain további fenntartásának szándékával, a bejegyzést hatvan nap türelmi idő elteltével törlik, így a két évvel ezelőti regisztrációs hullám domainjeinek lemondásai is legkorábban májusban éreztetik hatásukat.

A .hu tartomány egyenletes bővülésével számolva a százezredik .hu domain delegálása jövő év elejére várható. Összehasonlításképpen például Hollandiában közel 900 000, Csehországban 160 000, Romániában 33 000, Svédországban 100 000 nemzeti domaint tartanak nyilván.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.