Szerző: roberto

2001. november 16. 11:14

További részletek a SourceForge-ról: a fejlesztői oldalnak nem tetszenek a változások, az FSF Europe szerint ideje költözni

[FSF Europe] A tengernyi szabad szoftvernek helyet adó online fejlesztői site, a Sourceforge életében jelentős változások következtek be az elmúlt hónapokban. A site szolgáltatásai közül több egyszerűen megszűnt, néhányat pedig nem tartanak karban. Ami talán a legérzékenyebben érinti a szabad programok fejlesztőit, az a projektek exportálási lehetőségeit megkönnyítő szolgáltatások eltűnte. A site alapjául szolgáló szoftver, amit egyébként már kereskedelmi forgalomban is árulnak, valaha teljesen szabad szoftver volt, augusztustól már nem szabad szoftverek működnek a háttérben. Mindez komoly etikai kérdések elé állítja a szabad szoftvereken dolgozó fejlesztőket, és arra sarkallja őket, hogy elgondolkodjanak a Sourceforge használatának szükségességén.

GNU's Not Unix[FSF Europe] A tengernyi szabad szoftvernek helyet adó online fejlesztői site, a Sourceforge életében jelentős változások következtek be az elmúlt hónapokban. A site szolgáltatásai közül több egyszerűen megszűnt, néhányat pedig nem tartanak karban. Ami talán a legérzékenyebben érinti a szabad programok fejlesztőit, az a projektek exportálási lehetőségeit megkönnyítő szolgáltatások eltűnte. A site alapjául szolgáló szoftver, amit egyébként már kereskedelmi forgalomban is árulnak, valaha teljesen szabad szoftver volt, augusztustól már nem szabad szoftverek működnek a háttérben. Mindez komoly etikai kérdések elé állítja a szabad szoftvereken dolgozó fejlesztőket, és arra sarkallja őket, hogy elgondolkodjanak a Sourceforge használatának szükségességén.

A rendszer tulajdonosa a VA Linux, amely hamarosan VA Software-re változtatja a nevét. A VA a nyáron jelentette be, hogy leáll a linuxos rendszerek szállításával, nemsokára a nevéből is törli a Linuxot, a tulajdonát képező OSDN (Open Source Development Network) fejlesztői szemszögből legfontosabb részén pedig a már tárgyalt változtatásokat vezette be. Ez arra késztette az FSF Europe-ot (a Szabad Szoftver Alapítvány európai szervezetét), hogy egy jegyzetet adjon ki az üggyel kapcsolatban.

A szöveg szerzője -- Loic Dachary -- a VA eddigi érdemeinek elismerése mellett arra hívja fel a fejlesztők figyelmét, hogy ideje elköltözni a SourceForge-ról. A site eddig a szabad szoftverek hatalmas bemutatóterme volt, ám a VA lépései nyomán a dolgok jelentősen megváltoztak. A szerző a SourceForge rendszerének egyik társfejlesztője. A nyár végén levelet kapott a VA-tól, amelyben arra kérték, hogy mondjon le a rendszerben lévő munkájának jogairól, ugyanakkor semmilyen módon nem biztosították arról, hogy ha a jogok a VA-hoz kerülnek, akkor a rendszer továbbra is szabad szoftver marad.

A megoldás talán a GNU Savannah lesz, amely egy kollaboratív munkával összeállított és karbantartott fejlesztői platform, a SourceForge-hoz hasonló szolgáltatásokkal. A Savannah működtetését nem egy vállalat érdekei fogják befolyásolni. Talán még nem annyira egyszerű használni, mint a SourceForge rendszerét, hosszú távon mégis jobb választás lehet, hiszen ez szabad szoftver.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról