:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 26. 14:30

2004 előtt nem várható Európában a harmadik generációs mobiltelefónia megjelenése

[CNET] A világ második legnagyobb mobiltelefongyártójaként ismert amerikai Motorola európai elnöke tegnap elmondta, hogy Európában legalább 2004-ig kell majd várni a harmadik generációs (3G) szolgáltatások kereskedelmi bevezetésére.

[CNET] A világ második legnagyobb mobiltelefongyártójaként ismert amerikai Motorola európai elnöke tegnap elmondta, hogy Európában legalább 2004-ig kell majd várni a harmadik generációs (3G) szolgáltatások kereskedelmi bevezetésére.

A Motorola előrejelzése összhangban áll az elemzők várakozásaival, mindazonáltal az európai mobiltelefongyártók -- köztük a Nokia és az Ericsson -- egy évvel korábbra, 2003-ra datálják az első 3G szolgáltatások kereskedelmi megjelenését.

A mobilkommuikációs eszközöket gyártó vállalatok és a távközlési szolgáltatók milliárd dollárokat fektetnek a harmadik genercációs, nagysebességű adattovábbításhoz szükséges technológiák kifejlesztésébe. Azonban minél később indul meg a 3G szolgáltatás, annál később kezd el bevételt, majd nyereséget termelni.

A világ első harmadik generációs mobilhálózata nemrégiben kezdte meg a kereskedelmi működést Japánban. A Nokia és az Ericsson szerint Európában már 2002-ben elérhetők lesznek a 3G hálózatok kiépítéséhez szükséges komponensek és a harmadik generációs mobiltelefonok.

A Motorola képviselője szerint Európában sokkalta bonyolultabb technológiára lesz szükség, mint Japánban, és várhatóan számos műszaki probléma merül majd fel, amelyek hátráltatják a kereskedelmi bevezetést. "Nagyon hosszú tesztelési folyamatnak nézünk elébe. A 3G szabványok még nincsenek is véglegesítve" - mondta Kevin Loosemore.

"Spanyolországban 2002 júniusáig meg kell történnie két nagy város között az első 3G hanghívásnak. Hogy ez egy nagyméretű, kereskedelmi hálózaton bonyolódik-e? Biztos vagyok benne, hogy nem."

Loosemore szerint az év végéig összesen 5 millió GPRS-képes telefon talál majd gazdára. A Motorola a harmadik negyedév végéig összesen 1,5 millió GPRS-telefont értékesített. A GPRS (General Packet Radio Service) tulajdonképpen az átmenet a jelenleg elterjedt második generációs szolgáltatások és a harmadik generációs adatalapú kommunikáció között.

A Motorola igazgatója elmondta, hogy a 3G bevezetése nem csak a technológián múlik. A kereskedelmi megjelenéshez megfelelő szolgáltatások is kellenek, ráadásul a jelenleg legnépszerűbb szolgáltatásokhoz -- szöveges üzenet és képküldés -- nincs szükség 3G hálózatra.

A Nokia és az Ericsson a befektetőknek elmondták, hogy 2002-ben nem várható nagyy igény a 3G berendezések iránt. A Nokia előrejelzései szerint először 2002 végén kezdenek növekedni a harmadik generációs berendezések eladásai.

"Ha ezt mondják, akkor sokkal inkább valószínű a 2003. Ezt figyelembe véve a kereskedelmi szolgáltatások valószínű 2004 előtt nem jelennek meg" - mondta Loosemore.

A Motorola a 3G piacon is igyekszik "dobogós helyezést" elérni a gyártók között. Loosemore elmondta, hogy több nagy szolgáltatóvaé folytatnak tárgyalásokat hálózati eszközök és telefonok biztosításáról, és Európa 5 legnagyobb mobilszolgáltatója közül kettővel meg is állapodtak. Hogy melyek ezek, azt később teszik közzé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.