Szerző: Vörös Péter

2001. június 20. 11:10

Az Oracle részvényárfolyama jelentősen emelkedett a jó negyedéves eredmények és a pozitív kilátások hatására

[Bloomberg] A cég részvényárfolyama kedden 1,92$-ral (12,94%-kal) 16,76$-ra emelkedett, miután hétfőn a tőzsdei zárás után jól sikerült negyedik pénzügyi negyedéves eredményeket tettek közzé. Jeff Henley, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója szerint az első negyedéves eredmények várhatóan elérik vagy meg is haladják a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 8 centes előrejelzéseit.

A világ második legnagyobb szoftvergyártója szerint az eladási visszaesés nehezén már túl van a cég. Március óta ez volt az első optimista megjegyzés Henley részéről, akkor az Oracle azt jelentette be, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves nyeresége azért lett alacsonyabb az előrejelzéseknél, mert a vállalati IT kiadások csökkentek.

A vállalat részvényárfolyama a szeptemberi csúcshoz képest 68%-kal esett vissza, mivel lassult a kereslet az Oracle adatbázis és alkalmazás szoftverei iránt.

Boris Boehm, a Nordinvest egyik portfolió menedzsere szerint ha javulás van a gazdaságban, azt elsőként a szoftvergyártók érzik meg, mivel rendszerint sokkal olcsóbb és egyszerűbb szoftvert venni, mint berendezéseket. A tavalyi rendkívüli emelkedés és az idei jelentős visszaesés után a közeljövő várhatóan lassú javulást fog hozni, tette hozzá Boehm.

Henley optimista megjegyzései a többi szoftvergyártó részvényárfolyamára is pozitív hatással voltak: a Siebel Systems 3,61$-ral (9,43%-kal) 41,90$-ra, a PeopleSoft 0,97$-ral (2,45%-kal) 40,62$-ra, az IBM 0,57$-ral (0,50%-kal) 114,84$-ra, a Microsoft 0,44$-al (0,66%-kal) 67,32$-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról