Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 21. 13:26

Jövőre tovább csökkenhetnek a memóriaárak

A DRAMeXchange szerint jövőre még tovább csökkennek a memóriaárak, ugyanis a memóriatőzsde előrejelzésében kisebb mértékű túltermelést prognosztizál. Emellett jövőre elérkezhet a fordulópont, amikor a DDR4-es termékek ára a DDR3-asok alá ereszkedik.

Folytatódhat a memóriaárak zuhanása 2016-ban, áll a DRAMeXchange memóriatőzsde legújabb előrejelzésében. A trendet továbbra is a túlkínálatra alapozzák, ugyanis míg a kereslet jövőre 23, addig a termelés 25 százalékkal emelkedhet a prognózis szerint. Előbbit az egyre növekvő kapacitással érkező okostelefonok és a szerverek serkenthetik, ugyanakkor várhatóan egyik piac sem lesz robbanásszerű hatással az igényekre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mérleg másik oldalán a PC-k és a tabletek állnak, melyek piaca továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Az IDC elemzése szerint 2015 harmadik negyedévében 10,8 százalékkal kevesebb PC fogyott mint az előző év hasonló időszakában, míg tabletek esetében 12,7 százalékos volt a csökkenés. A DRAM eladások 40-45 százalékát az okostelefonokhoz szükséges LPDDR chipek tették ki a harmadik negyedév során, így a mobilos piac szerény növekedése valamelyest kompenzálni tudta a gyengélkedő szegmenseket. Ezzel végül 1,2 százalékon állt meg a memóriapiac árbevételének csökkenése. Jövőre várhatóan mind a PC mint pedig a tabletpiacon mérséklődhet a visszaesés, miközben a memóriatermelés nagyobb mértékben növekedhet.

Ahogy a NAND-flash piacon, úgy a DRAM-ok esetében is folyamatosan a költséghatékonyság növelésére törekednek a gyártók, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy ezen a hullámvasútszerű, volatilis piacon nyereségesek maradhassanak. Ennek legfőbb módja az egyre fejlettebb gyártástechnológiák bevetése, amivel automatikusan nő a szilíciumostyánként kitermelhető DRAM lapkák száma. A piacvezető Samsung már tavaly elkezdte a 20 nanométerre való átállást, amihez a két fő konkurens a Micron és az SK Hynix az idei év második felében csatlakozott. Ezzel egyetlen lapka előállítására vetített költségek csökkenni fognak, miközben túltermelés alakulhat ki, ami pedig végül további árcsökkenést eredményezhet.

Mindez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a jövő év biztos veszteséggel fenyegetné a gyártókat. Az eredmények elsősorban a gyártástechnológiai átállások sikerességén, illetve ahogy az idei évben, a megfelelően kialakított termékmixen fog múlni, jegyezte meg Avril Wu a DRAMeXchange elemzője.

Mélyrepülésben a DDR4-es árak

Az idei év során nagyjából 50 százalékot zuhantak a DDR4-es modulok árai, világított rá elemzésében az Anandtech. Egy 4 gigabites chip júniusban még 3,618 dollár, szeptemberben viszont már csak 2,719 dollár volt, jelenleg mindössze 2,221 dollárba kerül. A csökkenésből ugyanakkor a DDR3 sem maradt ki. Egy hasonló kapacitású, azaz 4 gigabites DDR3-as chipért júniusban 2,658 dollárt kértek, míg jelenleg ugyanez már 1,878 dollárért vásárolható meg.

Mindez a DDR4 iránt mutatkozó, egyre növekvő igényeknek, illetve az emiatt növekvő termelésnek tudható be. A tavaly nyár végén piacra került memóriaszabvány elterjedését a Intel Haswell-E processzorok mellet már a Skylake is nagyban elősegíti. Jövőre várhatóan tovább nő az igény a DDR4-es modulok iránt, ezzel pedig eljöhet a fordulópont, amikor eléri, vagy akár alá is megy a DDR3 árainak a legújabb szabványú memória, miközben mindkét típus ára kéz a kézben csökken tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról