:

Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 29. 17:45

Viszik az új iPhone-okat, mint a cukrot

13 millió 6s és 6s Plus kelt el a megjelenés hétvégéjén - és még alig néhány országban kapni. A következő hetekben az Apple a "második vonalas" országokban is elkezdi a forgalmazást, Magyarországon október 9-től lesznek elérhetőek az új telefonok.

Ahogy az az új iPhone-ok piacra dobásakor rendre lenni szokott, az Apple két új okostelefonjából is hatalmas mennyiség fogyott a megjelenést követő első hétvégén. A vállalat közleménye szerint az iPhone 6s-ből és 6s Plusból a múlt hét pénteki debütálást követően vasárnap estig összesen 13 millió darab talált gazdára, ami – minő meglepetés – rekordnak számít az iPhone-ok történetében.

Összehasonlításképpen, az 5s-ből két évvel ezelőtt még "csak" 9 millió fogyott úgy, hogy az a legújabb modellekhez hasonlóan Kínában is rögtön piacra került, az iPhone 6-ból és 6 Plusból pedig 10 millió kelt el – igaz, az a modell a kínai piacon csak néhány hetes csúszással került a boltok polcaira. Az a kis csúszás azonban összességében semmit nem számított, az első nagyobb kijelzős Apple-telefon gyakorlatilag letarolta a távol-keleti és főleg a kínai piacot, és soha nem látott magasságokba emelte a cupertinói vállalatot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kínában a cég forgalma a legutóbbi lezárt (harmadik üzleti) negyedévben 13,2 milliárd dollár volt, duplája az egy évvel korábbinak. Szintén abban a negyedévben összesen 47,5 millió iPhone-t tudott értékesíteni, 660 dolláros átlagáron(!!!), így várhatóan a vállalat negyedik pénzügyi negyedévét alaposan megtolja majd az új iPhone-okból származó bevétel, ami az előbbi átlagárral és a 13 milliós darabszámmal mintegy 8,5 milliárd dollárt tesz ki – bár a vasárnapi forgalmat a cég már a következő pénzügyi év első negyedévére fogja könyvelni.

Persze ez a szám lehetett volna (akár sokkal) magasabb is, ha az Apple nagyobb induló raktárkészletet tudott volna felhalmozni, és a szeptember 25-i első körbe bekerülő országok körét (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Hong Kong, Új-Zéland, Puerto Rico, Szingapúr) kiterjeszteni. Ez mára egy régi "játék" lett az Apple és a leendő vásárlók között, a vállalat egyszerűen nem tud annyi újonnan piacra kerülő telefont felhalmozni a maga által vállalt piacra dobási határidőig, amennyire ténylegesen igény lenne. Így aztán marad a több ütemre bontott bevezetés és az első hetekre-hónapokra jellemző és a várólisták.

Nemsokára Magyarországon is

Az Apple a terjesztés következő ütemeibe bekerülő országok sorát is ismertette. Október 9-től további 40 országban lesz kapható a két új iPhone, köztük Magyarországon is – a Telekomnál és a Telenornál október 2-tól lehet majd előrendelni a telefonokat. Október 10-én a közel-keleti országokban jelenik meg a 6s és a 6s Plus, 16-ától pedig Törökországban, Indiában és Malajziában is elindul a forgalmazásuk. A vállalat szerint az év végéig legalább 130 országban lesznek kaphatóak az új telefonok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.