Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 8. 16:20

Ablakon kidobott pénz volt a Nokia

Mély veszteségbe fogja tolni a Microsoft folyó negyedévét a felvásárolt Nokia-részleg értékcsökkenési leírása. A Microsoft bejelentette, hogy 7,6 milliárdot fog leírni a telefongyártás értékéből, vagyis azt teljesen lenullázza. Kirúgások is jönnek, további meredek költségvonzattal.

Megtette a régóta sejtett lépést a Microsoft és leírta a Nokia Devices and Services gyakorlatilag teljes értékét, 7,6 milliárd dollárt. Ez a könyvelésben költségként fog majd megjelenni. A leírás konyhanyelven azt jelenti, hogy a Microsoft elismeri, tényleges értékéhez képest ennyivel fizetett többet a Nokia telefongyártó üzletágáért. Lévén hogy eredeti értékén mintegy 7,4 milliárd dollárt fizetett ki a cég, gyakorlatilag a teljes üzletág értékét nullára vette most a vállalat.

Az értékcsökkenési leírás megértéséhez a felvásárlás könyveléséről is érdemes pár szót szólni. Amikor a Microsoft megvette a Nokiát, akkor a kiadott készpénz mellett pontosan ugyannyiért elkönyvelte a telefongyártó részleget is, így ez nem veszteségként, sem nyereségként nem jelent meg a negyedéves jelentésben. Az értékcsökkenési leírás most azt jelenti, hogy az akkor bekerülési áron elkönyvelt részleg értéke mégsem annyi, a vagyontárgyak (assets) és eszmei érték (goodwill) könyv szerinti értéke mostantól fogva gyakorlatilag nulla.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez annak beismerése, hogy a hardvergyártásért kiadott pénzt a Microsoft az ablakon dobta ki, a várt szinergiák nem valósultak meg, a bekerülési értéket indokló profittermelő képesség pedig csak hiú ábránd maradt. A cég egyébként nem először hasal el ennyire, 2007-ben a Google ellen a hirdetési piacon erősített felvásárlással, majd az aQuantive nevű cég értékét öt év múlva írta le gyakorlatilag nullára a szoftverház – akkor ezzel huszonhat évnyi folyamatosan nyereséges időszaknak vetett véget a cég.

Kirúgások, átszervezés

Az értékcsökkenési leírással együtt a Microsoft azt is bejelentette, hogy újabb elbocsátások következnek, a korábban bejelentett 18 ezres leépítést újabb 7800 fős csökkentéssel fejeli meg a cég. Ez szintén várható volt, a részleg a felvásárláskor 32 ezer embert foglalkoztatott, ezeknek mintegy fele dolgozott közvetlenül a gyártásban. Az elbocsátásokkal a Microsoft szépen leköveti, ahogy a nem-Lumia telefonok utáni kereslet fokozatosan csökken. A gyári alkalmazottak túlnyomó többsége a negyedévente több tízmillió darabra rúgó hagyományos mobilokat szerelte össze, ezek eladásai azonban folyamatosan estek az elmúlt években.

Az átszervezési költségek valójában jobban fájnak majd a Microsoftnak, a 750 és 850 millió dollár közé várt költségek ugyanis igazi készpénzmozgással járnak – ez nagyrészt a végkielégítésekre fog elmenni. Visszatekintve jól látható, hogy a Nokia elsősorban azért akarta eladni a hardvergyártását, mert a cég nem kívánta az átszervezések költségeit viselni, azt inkább a Microsoftra hagyta, kellemetlen ajándékként. Ezzel persze a szoftverház is tisztában volt, de inkább ezt választotta, mint okostelefonos platformjának egyetlen zászlóvivőjének gyors ütemű elvesztését.

A leírás persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy megszűnne a Lumiák gyártása vagy emiatt módosulna a cég mobilos stratégiája. A vállalat bejelentése szerint csupán annyi változik, hogy a különálló hardvergyártás helyett a cég inkább egy prosperáló mobilos ökoszisztéma kialakítására koncentrál, amelynek része lesz a saját gyártású termékcsalád is. "A közeljövőben egy hatékonyabb és fókuszáltabb telefonos portfólió kialakítását szeretnénk elérni, miközben megtartjuk a mobilitás újragondolásának hosszú távú képességét" - mondta Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról