Szerző: Voith Hunor

2015. június 23. 10:30

Microsoft: félreértés volt a tesztelőknek-ingyen-Windows

Még egyszer frissítette hétvégi blogbejegyzését a Microsoft. A bővített írásból már világos, milyen lehetőségek állnak az Insider programban részt vevő tesztelők előtt, és a vállalat egyértelművé tette: az Insider program nem egy újabb lehetőség a jogtiszta Windows 10 licenc ingyenes beszerzésére azok számára, akik nem rendelkeznek legális Windows 7 vagy 8.1 verziókkal.

Tisztázta a hétvégén összekuszált "Insider-kérdést" a Microsoft. A vállalat magyar képviseletétől tegnap délután jelezték nekünk, hogy valamikor (magyar idő szerint) az esti órákban a szombati blogbejegyzés újabb kiegészítést fog kapni, melyben tisztázzák, a tesztelők hogyan, milyen licencfeltételek mellett térhetnek át a végleges változatra. A frissített bejegyzés immár világosan fogalmaz: szó sincs arról, hogy a tesztelők jogtiszta rendszert kapnának, ez kizárólag azoknak jár, akik a korábban bejelentett ingyenes upgrade lehetőséget igénybe tudják venni.

A cég állásfoglalása szerint a tesztelők számára két út lehetséges a Windows 10 július 29-i megjelenését követően. Az első az, hogy továbbra is maradnak az Insider programban, így automatikusan kapják a Microsofttól a Windows 10 bétás buildjeit (alverzióit), vagyis tovább tesztelik a rendszert következő kiadásait. Ez az alapértelmezett út, vagyis a jelenlegi Insider-résztvevők számára nincs teendő, ha ezt az irányt szeretnék a jövőben követni. A sorban élesedő frissítések egyike a Windows 10 RTM lesz, ezt azonban követi majd sorban a többi teszt-kiadás. Fontos megjegyzés, hogy ennek az így kapott rendszernek egyedi licencfeltételei vannak, a most is érvényes prerelease (előzetes) licenc. Ennek része, hogy a buildek időkorlátosak, vagyis a frissítés telepítését követően rövid határidővel lejár az aktiválás - ez igaz a tesztelőknek kiadott RTM-re is. Ez amúgy a tesztelésben nem okoz fennakadást, mivel a friss buildek (kikapcsolhatatlan) frissítése mindig meghosszabbítja ezt a határidőt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A második lehetőség: az RTM változat kiadása után kilépnek az Insider programból, innentől viszont pontosan ugyanazon feltételek mellett szerezhetnek ingyenesen jogtiszta Windows 10 licencet, mint mindenki más - vagyis Windows 7 vagy Windows 8.1 frissítésével. Ez azt jelenti, hogy ha a technikai előzetest jogtiszta Windows 7 vagy 8.1-re telepítették, a július végén érkező Windows 10 is jogtiszta licenccel rendelkezik majd.

A Microsoft most már kifejezetten hangsúlyozza, hogy a Windows Insider program nem egy alternatív út egy jogtiszta Windows 10 licenc ingyenes beszerzésére. Ami a tiszta, jogtiszta licencű telepítést illeti, a frissített bejegyzés ezt a folyamatot nem részletezi - ezt vélhetően a Windows 7 vagy 8.1 legelső frissítését követően kapott végleges kulcs birtokában lehet majd megtenni. Ahogy az a Microsoftnál hagyomány, a fogalmakhoz egyedi jelentés kötődik a cég szóhasználatában, a "frissítési" licenc természetesen lehetővé teszi, hogy a Windows 10-et szűz merevlemezre telepítse a felhasználó, szó sincs arról, hogy előbb Windows 7-et kellene feltenni, majd arra a Windows 10-et.

Van is, nincs is

Az Insider program tehát a Windows 10 hivatalos rajtja után is folytatódik - összhangban a cég korábbi kommunikációjával. Az új "Windows-as-a-Service" filozófiában a rendszer folyamatosan kap majd kisebb-nagyobb fejlesztéseket, főverziók helyett néhány havi rendszerességgel érkeznek majd új képességek, új funkciók. Ezek széles körű teszteléséhez az Insider program résztvevőire támaszkodik majd a Microsoft, rajtuk fogja majd ellenőrizni a frissítések stabilitását és használhatóságát. Továbbra is marad egyébként a lassú és a gyors kör, vagyis nevezhetünk az élvonalba vagy lehetünk óvatosabbak a teszt-buildek telepítésénél - egyéni ízlés szerint.

Az így kapott teszt-Windows ingyenesen letölthető és használható, ilyen értelemben lehetőséget ad, hogy a kalóz-Windows-t futtatók is előre léphessenek. A teszt-Windows licence azonban alapvetően eltér a hivatalos kiadástól, például a Microsoft fenntartja magának a jogot arra, hogy minden, a számítógépen lévő, vagy azon keresztül bevitt adatot begyűjtsön - igen, gyakorlatilag minden billentyű-leütést elemez a cég. A licenc mellett persze a teszt-Windows támogatásának teljes hiánya, illetve természetesen a hivatalos kiadásnál alacsonyabb megbízhatóság lehet elriasztó tényező.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról