Szerző: Voith Hunor

2015. június 17. 17:40

Stephen Elop újra távozik a Microsofttól

Nem húzta sokáig másodszorra a Microsoftnál Stephen Elop – a Nokia telefongyártó üzletágának felvásárlásával "visszaszerzett" felsővezető újra távozik a redmondi vállalattól. A lépés egy nagyobb átszervezés része, melynek keretében a korábban politikai kampánytanácsadóként tevékenykedő kommunikációs nagyágyú, Mark Penn is más vizekre evez.

Alig több, mint egy év telt el azóta, hogy Satya Nadella legutóbb komolyan hozzányúlt a Microsoft felsővezetéséhez. A vállalat vezérigazgatója már akkor is alaposan felkavarta az állóvizet, ma pedig bejelentette, hogy újra komoly változtatásokat eszközöl a szervezet legmagasabb szintjén – az azonnali hatállyal életbe lépő változásokat részletesen ismertető, alkalmazottaknak kiküldött belső tájékoztatót a Microsoft egyúttal nyilvánosságra is hozta.

Nadella a vállalat fejlesztési tevékenységeit három egységbe szervezte: Windows and Devices Group (WDG), Cloud and Enterprise (C+E) és Applications and Services Group (ASG). Ennek kapcsán az egyik legjelentősebb személyi változást Stephen Elop távozása jelenti, aki a Nokiától való visszatérése óta a Devices divíziót vezette. Elop meglehetősen ellentmondásos személyiségnek számít az IT szektorban, kommunikációs és vezetési stílusa egyaránt megosztja a vele dolgozókat és a külső szemlélőket.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kanadai szakember korábban pont a Microsofttól (ahol az Office-üzletágat vezette) ült át a Nokia vezérigazgatói székébe, a finn vállalat történetében első külföldiként. Később, amikor a Microsoft felvásárolta az erősen hanyatló telefongyártó üzletágat, Stephen Elopot is "visszavásárolta". Népszerű (de alaptalan) teória, hogy Elop trójai falóként húzta csőbe a Nokiát – a már akkor is egyértelműen erősen kétes jövőjű Windows Phone-ra tett felt mindent az Android és iOS ellenében, és miután a döntés hatására összeomlott a Nokia telefongyártó üzletága, azt "átjátszotta" a Microsoftnak.

A városi legendát azonban a róla szóló Operation Elop című könyv készítői által megkérdezett mintegy száz (akkor még) nokiás és ex-nokiás egyöntetűen cáfolta, továbbá a Microsoftnak sem fűzödhetett semmilyen érdeke egy jelentősen meggyengült piaci pozícióval rendelkező gyártó megszerzése. Az 52 éves vezetőnek jó eséllyel nem ez lesz az utolsó munkahelye, de leendő munkaadójáról egyelőre nincs információ. Részlege a Windows 10 nagyszabású kampánya óta nagy népszerűségnek örvendő Terry Myersonhoz kerül, aki így a WDG vezetőjeként a hardveres fejlesztésekért is felelni fog.

A Microsofthoz 2012-ben csatlakozó, azelőtt politikai kampányokért felelős Mark Penn is távozik, aki mostanáig tavaly március óta stratégiai vezetőként dolgozott a vállalatnál. Penn volt a Google-t lejáratni próbáló, híres-hírhedt Scroogle reklámkampány szellemi atyja, és a The Wall Street Journal értesülése szerint egy saját, digitális marketingre fókuszáló befektetési csoport alapítása miatt hagyja ott a redmondi céget. Érdekes adalék, hogy az új vállalkozás egyik fő befektetője Steve Ballmer korábbi Microsoft-vezér, akivel Penn közös harvardi egyetemi éveik óta jó kapcsolatot ápol.

02:11
 

Another Scroogled video: Microsoft parody of Google's Chrome ad

Még több videó

Az ASG és a C+E divíziók élén nem történt változás – előbbit továbbra is Qi Lu, utóbbit pedig Scott Guthrie fogja vezetni – szervezetileg viszont igen. Az Application and Services Group kötelékébe kerül az Education, azaz az oktatási szektort célzó megoldások fejlesztéséért felelős csapat, a Cloud and Enteprise pedig a Dynamics csapatával bővül. Ennek kapcsán a Dynamics eddigi vezetője, Kirill Tatarinov is elhagyja a céget.

Az átszervezéssel a vállalat egyik alapemberét is elveszíti: az elmúlt 25 évben több területen is meghatározó szerepet betöltő Eric Rudder a Microsoftnál lehúzott negyed évszázad után szeretné magát máshol is kipróbálni. A Microsoft mától érvényes felsővezetői listája a bejelentés alján olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról