Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 24. 10:00

Kipróbáltuk: ASUS Zenfone 2

Megnéztük, mit tud az ASUS új csúcstelefonja, amely hamarosan a hazai piacon is debütál. A vállalat a rivális csúcsmodelleknél jóval kedvezőbb árazású Zenfone 2-vel és annak variánsaival igyekszik megvetni a lábát a térségben.

Az ASUS néhány hete, Párizsban leplezte le új, portfóliójának élére szánt okostelefonjait, amelyekkel Európában is igyekszik erősíteni jelenlétét a mobileszközök piacán. A vállalat csúcsmodelljéből, a Zenfone 2 ZE551ML-ből két verziót is kiadott, amelyek közül a szerényebb hardverrel szerelt modell jutott el hozzánk.

Kicsit ormótlan, de strapabíró ház

A tajvani gyártó készülékénél a formatervezés nem a legkifinomultabb, a készülékház a maga 10,9 milliméterével észrevehetően vaskosabb, mint ami a vetélytársak legújabb (vagy akár eggyel korábbi) generációnál jellemző, ugyanakkor a 2-3 milliméteres differencia a gyakorlatban nem jelent tényleges hátrányt. Bár a telefon kicsit ormótlan, az ívelt hátlapnak köszönhetően jól simul a kézbe, kellemes tartani, noha a hátoldal anyagminősége azért hagy kívánnivalót maga után, a kopogós műanyag olcsó hatást kelt. A hátlap a gyártótól jól ismert szálcsiszolt mintát kapta, amely ki is tapintható, ez összességében valamelyest javít a minőségérzeten.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A méretes telefon kezelését nagyban megkönnyítik a hátoldalon, a kamera alatt elhelyezett hangerőgombok, amelyek mutatóujjal bárki számára kényelmesen elérhetők. Ez a megoldás a gömbölyded hátoldallal ötvözve kísértetiesen emlékeztet az LG újabb okostelefonjaira, igaz itt a bekapcsológomb nem a két hangerőgomb között, hanem a telefon felső élén kapott helyet. A cég ennél rosszabb helyre készakarva se tehette volna a gombot, annak megnyomásához valószínűleg még néhány profi kosárlabdázónak is fogást kell váltani a telefonon.

Az mindenesetre látszik, hogy ezt a problémát a gyártó ha máshogy nem, legalább szoftveresen igyekezett kiküszöbölni, a készülék ezért több riválishoz hasonlóan a kikapcsolt kijelzőre mért két koppintással is felébreszthető. A funkció reszponzivitása ugyanakkor változó, ha a telefon jó ideje érintetlen, van hogy csak a harmadik próbálkozásra engedelmeskedik neki. A kijelző ugyanezzel a módszerrel le is zárható, ehhez viszont előbb a főoldalra kell navigálni. Ha egy adott app használata közben akarjuk lezárni a telefont, mindenképp szükség lesz némi zsonglőrködésre. A kijelző alá az ASUS kapacitív gombokat tett. Maga a képernyő egyébként az okostelefon egyik erőssége: az 5,5 hüvelykes panel felbontása 1920x1080 képpont, 403 PPI-s pixelsűrűséggel. A kijelző határozottan szép képet, élénk színeket produkál, és fényerejével sincs különösebb probléma, bár erős napfényben azért elférne rajta plusz egy fokozat.

Mint arról fentebb már szó volt, szerkesztőségünkbe a valamivel gyengébb vassal ellátott Zenfone 2 ZE551ML variáns jutott el. A csúcsmodell Intel Atom Z3580 chipjével (4 mag, 2,33 gigahertzes órajel) és 4 gigabájt RAM-jával ellentétben ez a példány 2 gigabájt RAM-ot és egy négymagos, 1,8 gigahertzre állított Intel Atom Z3560 processzort kapott. A lapka 64 bites utasításkészlettel dolgozik, amit a készüléken lévő Android 5.0 Lollipop rendszer ki is használ. A tesztkészülék belső tárhelye igény szerint 16, 32 vagy 64 gigabájt. Annak ellenére, hogy nem ez az elérhető legerősebb hardverkonfiguráció, az eszköz teljesítményével kapcsolatos tapasztalatok határozottan pozitívak.

Az Intel lapka sokakban félelmet kelthet, miután több korábbi, a gyártó processzorait használó okostelefonnál fordultak elő különböző kompatibilitási problémák. Ez zömében azoknál a szoftvereknél fordulhat elő, amelyek eredetileg natív programnyelven, például C-ben vagy C++-ban íródtak, majd az android NDK eszközkészlettel fordították azokat a rendszer számára is értelmezhető formára. Egyes fejlesztők ugyanis a fenti fordító használatakor hajlamosak megfeledkezni az IA, azaz az Intel Architecture-t használó androidos készülékekről, így a szoftverük optimalizáció híján gyéren teljesít az ilyen chipeken futva, Manapság azonban ez szerencsére ritka, az Intel architektúrája széles körű támogatást élvez. A tesztelt szoftverek mind gond nélkül futottak a készüléken, még az olyan erőforrásigényes címek is, mint például az Asphalt 8: Airborne vagy a Modern Combat 5: Blackout. Az eszközben egyébként egy PowerVR G6430 GPU dolgozik.

Noha nincs szó erőgépről, a készülék sem a mindennapi feladatok, sem pedig a komolyabb játékok alatt nem bicsaklik meg, aki azonban benchmark bajnokot szeretne, vélhetően nem ezt a modellt fogja választani. Az Antutu benchmark tesztjén a telefon 41865 pontot ért el, ezzel valahol a Samsung tavalyi csúcsmodellje, a Galaxy S5 környékén mozog - bár mint azt már sokszor leírtuk, a gyártók hajlamosak kicsit rásegíteni készülékeik teljesítményére a benchmark szoftvereknél, így az azokban elért eredményeket nem érdemes feltétlenül készpénznek venni. A Sunspider JavaScript bechmarkot a Chrome böngésző legfrissebb verziójában futtatva a Zenfone 900 milliszekundum körül teljesít, ez ismét a felső-középkategóriába pozicionálja az eszközt.

Vállalható UI, de egy új launcher sosem árt

Tapasztalataink alapján tehát a rendszerrel a napi használatban semmilyen különösebb probléma nem adódott, a telefon felületén a navigálás gyors, legfeljebb néha-néha fordul elő, hogy a vállalat saját fejlesztésű ZenUI felülete döccen egyet. Utóbbi azonban könnyedén orvosolható egy másik alkalmazásindító felület, például a Google Now launcher telepítésével - ez akkor is ajánlott, ha valaki szabadulni szeretne az ASUS giccses lapozóanimációitól. Az átvezetőktől eltekintve ugyanakkor a ZenUI egészen ízlésesre sikerült, a gyártó a lehúzható értesítési sávnak fehér hátteret adott, itt találhatók a jól ismert gyorsbeállítások ikonjai, ezek egyébként teljes mértékben személyreszabhatók. A beállítások menü is a világos ikonokkal ellátott fehér alapra épít.

Sajnos bloatware-fronton nem áll túl jól a készülék, a gyártó nem sajnálta róla az előre telepített appokat amelyeket a legtöbben jó eséllyel legfeljebb egyszer nyitnak majd meg. A gyártó saját appjai közül a telefonra felkerült a ZenLink paletta, azaz a telefonon tárolt fényképeket és videókat a közelben lévő eszközökön megosztani hivatott Party Link, a hasonló, fájlmegosztásra szánt Share Link, a PC-távirányító Remote Link és a képernyő tartalmát a számítógépre tükröző PC Link is. A főképernyőn a MyASUS app ikonja is helyet kapott, ezen keresztül többek között a gyártó ügyfélszolgálatával vehetjük fel a kapcsolatot. Mindezek mellett más fejlesztők szoftvereit is megtaláljuk a telefonon, azon a Clean Master, a TripAdvisor, az Amazon Kindle és a Dr. Safety névre kersztelt biztonsági app is ott van - a lista ráadásul még így sem teljes, az eszközön még egy sor apró alkalmazás (pl. jegyzet- és todo app) is található.

Gyors kamera, sok felesleggel

A 13 megapixeles hátlapi kamera hozza a felső-középkategóriában megszokott teljesítményt, a kép kiszemelt pontjára bökve gyorsan beáll a fókusz. Sötétben a teljesítmény sajnos nem a legjobb, az eszközzel éjszakai módban lőtt felvételeken a legkisebb kézremegés is meglátszik. Az egyes kameramódok közötti váltás ugyanakkor már valamivel komótosabb - ezekből, a manapság népszerű trendet követve, az ASUS is jó néhányat bepakolt kameraszoftverébe. A kameraüzemmódok közül a panoráma, a HDR, az éjszakai mód és talán a GIF-animáció mondhatók hasznosnak, a háttér mesterséges elmosásával játszó "Mélységélesség" mód és az arc hibáinak elkenését szolgáló "Szépség" üzemmód sokaknál valószínűleg sosem lesz megnyitva. Az előlapi kamera felbontása 5 megapixel, a fenti funkciók egy része erre átváltva is rendelkezésünkre áll, kiegészítve a ma már kötelező panorámaszelfi opcióval.

A Zenfone 2-ben egy szép kövér 3000 mAh kapacitású akkumulátor található, amely még aktív használat mellett is kibír másfél napot. Az akkuhoz ráadásul egy izmos, 2 amperes töltő párosul, amely alig háromnegyed óra alatt 60 százalék fölé tölti a telefont. Bár a készülék hátlapja levehető, a telep sajnos nem cserélhető benne, legalábbis csavarhúzó nélkül. A lepattintható hátoldal alatt találjuk a microSD kártya foglalatát és a telefon két SIM kártyahelyét. A SIM-ek behelyezésekor érdemes figyelni, mert csak az egyik kártyahely 4G-képes, a másodlagos foglalatot használva csak 2G hálózatokra kapcsolódhatunk, ezt érdemes tehát az inkább hanghívásokra használt kártyának tartogatni.

A készülék pontos hazai áráról egyelőre nincs információ, továbbá az is elképzelhető, hogy itthon csak az eszköz erősebb hardverrel szerelt változata kerül a boltokba. A párizsi bejelentésen az ASUS a Zenfone 2 ZE551ML esetében 349 eurós árról beszélt, ez jelenleg nagyjából 105 ezer forintot jelent. Bár az okostelefon érezhetően lemarad a csúcskategória élétől, ezért az összegért határozottan jó vétel lehet. Ha valaki nem feltétlenül csinos vagy épp prémium felépítésű, de nagy (és szép) kijelzős, jó akkus üzemidejű készüléket keres, érdemes lehet elgondolkoznia az ASUS termékén.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.