Szerző: Koi Tamás

2015. február 18. 13:55

2018-ig maradhat a roamingdíj Európában

Ahogy közeledik a végső döntés az európai roamingdíjakkal kapcsolatos átfogó uniós szabályozásról, úgy puhul fel egyre jobban a tavaly megszületett, meglehetősen szigorú feltételeket szabó eredeti rendelet.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az eredeti tervekkel ellentétben idén mégsem szűnik meg teljesen a mobiltelefonos roaming extra költsége az Európai Unió tagállamain belül, hiába támogatta ezt a törekvést elsöprő többséggel tavaly az előző parlament. A digitális portfólióért felelős előző biztos, a vaskezű Neelie Kroes nevéhez fűződő előterjesztés értelmében 2015 decemberétől gyakorlatilag el kellett volna törölniük a roamingköltséget az operátoroknak, mivel az a jelenlegi formájában az egységes uniós piac egyik legnagyobb gátja, egyben a régió versenyképességének legnagyobb visszafogó tényezője.

Mégsem annyi és mégsem akkor

Pedig tavaly áprilisban egyszer már úgy tűnt, hogy a telkók lobbija végképp gellert kapott a Kroes vezette hivatali apparátuson, az Európai Parlament ugyanis nagy többséggel megszavazta a roamingdíjak teljes eltörléséről szóló rendeletet. Az európai távközlést gyökeresen átalakító reformcsomag a sokadik evolúciója volt annak a jogszabályi háttérnek, mely először 2007-ben kötelezte a mobilszolgáltatókat arra, hogy csökkentsék a roamingköltségeket a nemzetközösség tagállamain belül. Ugyanennek hatására ma a beszéd-, SMS- és adatforgalomért a töredékét fizetik az uniós tagállamok állampolgárai barangolás közben, mint tíz évvel korábban.

A szövevényes európai döntéshozatalban komoly szerepet játszó Európai Tanács befolyásosabb tagjai ugyanakkor láthatóan hosszabb kifutási időszakot szánnak a roamingdíjaknak, így a tagállamok által a 2015-ös céldátum ma már nem tűnik elfogadhatónak. A legfrissebb tervezetben e helyett már egy 2018-as időpont szerepel, a hivatalos indoklás szerint ennyi idő mindenképpen kell az operátoroknak ahhoz, hogy az új árstruktúrához és az átalakításokból fakadó versenyhelyzethez alkalmazkodni tudjanak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Reuters szerint a rendelettervezetbe ettől függetlenül bekerültek olyan pontok, melyek a jelenleginél kedvezőbb feltételeket kínálnak az előfizetők számára a külföldi mobilizáshoz, igaz, ezek már 2015-ben sem feltétlenül tűnnek életszerűnek. Így például új elem a rendeletben, hogy az ügyfelek naponta 5 megabájtnyi adatot belföldi tarifával forgalmazhatnak le a külföldi partnerhálózaton is, az e fölötti mennyiségre pedig ugyanúgy ársapkát helyez a rendelet, mint a jelenlegi roamingtarifák esetében. Napi 5 MB adat ugyanakkor egy modern okostelefonnal gyakorlatilag azonnal elfogy, amint az ügyfél bekapcsolja az adatforgalmat, hiszen a készülék nem csak e-maileket tölt le, hanem az egyéb háttérszolgáltatások, alkalmazások is lekéréseket indítanak a hálózat felé ilyen esetben.

Ma az uniós tagállamokon belül barangolva egy magyar szolgáltató előfizetője egyébként megabájtonként bruttó 78,3 forintot fizet, ez különböző roaming opciókkal és kedvezményekkel csökkenthető, illetve akár az unió területén kívülre is kiterjeszthető. A percdíj indított hívásnál bruttó 74 forint, fogadott hívásoknál pedig 19,5 forint. Egy roaming SMS ára jelenleg bruttó 23,5 forint. A hatósági árak az előző évektől eltérően idén nyáron előreláthatóan nem változnak majd, mivel azt már nem írja elő hatályban lévő rendelet.

Az önszabályozás nem működik

Noha a szolgáltatók a roamingdíjak fokozatos csökkentése kapcsán többször is hangsúlyozták, hogy a piac önszabályozó módon is képes kezelni ezt a kérdést, az árak drasztikus letöréséhez mégis hatósági kényszer kellett. A helyzetről legalábbis meglehetősen lesújtó képet fest, hogy az előző évtizedben a szabályozatlan piacon egy roaming percért a mobilcégek nem ritkán 250-600 forintot számláztak, 1 megabájtnyi adatforgalomért pedig még pár évvel ezelőtt is előfordult, hogy több ezer forintot kellett fizetniük az ügyfeleknek. Ugyanezek a tarifák ráadásul még ma is léteznek akkor, ha az előfizető nem uniós tagállamba utazik, így akár a szomszédos Szerbia, vagy Ukrajna területére utazva is az európai roamingtarifák sokszorosát fizethetik az ügyfelek a mobiltelefon-használat után.

A tavaly előterjesztett roaming-árszabályozásról valószínűleg még a nyár előtt döntés születik majd, feltéve, hogy nem egy teljesen új rendelet kerül végül a tavaly a Parlament által elfogadott szabályozási tervezet helyére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról