:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 28. 10:04

Megvannak a legendás elásott Atari-játékok

Videojáték-történelmi a legendát igazolt a Microsoft: az Atari tényleg hatalmas mennyiségű eladatlan játékkazettát ásott el az új-mexikói sivatagban a nyolcvanas évek videojáték-válsága során. A szemétlerakóban talált játékok nagy részét az E.T. példányai teszik ki.

Beigazolódott a videojáték-ipar egyik klasszikus mítosza: az Atari valóban elásta sikertelen játékkazettáit az 1983-as nagy videojáték-piaci válság után. A videojátékok piaca a 80-as évek elején tetőzött, majd pár év alatt kevesebb mint tizedére omlott össze, köszönhetően a piacra öntött gyenge játékok mellett az otthoni számítógépek gyors terjedésének. Elemzők a 80-as évek közepén már kongatták a vészharangot a konzolok felett, a Nintendo Entertanment System azonban újra életet lehelt az eladásokba.

Már nyolcvanas években is keringtek pletykák, melyek szerint a zömében gyenge minőségű videojátékok túlkínálata miatt keletkezett válság során az Atarinál nagy mennyiségű eladatlan játék és egyéb hardver halmozódott fel, amelyektől a vállalat Alamogordo környékén, Albuquerque-től nagyjából 200 kilométerre délkeletre egy sivatagi hulladéklerakóban igyekezett megszabadulni. Az új-mexikói sivatagban örök nyugalomra helyezett kazetták ezreinek, más spekulációk szerint pedig akár millióinak jelentős részét az E.T. The Extra-Terrestrial című, legendásan rossz játék példányai tették ki.

A legendát beigazoló felfedezés nem volt véletlen, a kutatást végző markolók a Microsoft Xbox Entertainment Studios megbízásából dolgoztak: a vállalat ugyanis videojáték-történelmi dokumentumfilmet készít, amiből az iparág válsága sem maradhat ki. A cég szóvivője szerint az első E.T.-kazetták nagyjából három órás ásás után fordultak ki a föld, pontosabban az őket fedő sok rétegnyi szemét alól. A nyolcvanas évek válságához a szóban forgó cím is hozzájárult: játékot sietve dobták össze, hogy Steven Spielberg azonos című filmjével egy időben jelenhessen meg, az összecsapott munka miatt aztán végül dizájn és marketing terén is csúfos kudarcot vallott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft egyelőre nem árulta el, pontosan hány játékot találtak, annyi azonban biztos, hogy az E.T. mintegy ötmillió Atari 2600-ra kiadott példányának jó része végül a vállalat nyakán maradt. Korabeli lapértesülések szerint az eladhatatlan mennyiséget a cég éjszaka ásta el egy nagyjából 46x46 méteres területen, amelynek pontos helyét egy videojáték-rajongó derítette ki. Az E.T-kazetták megjelenésükkor nagyjából 30 dollárért voltak kaphatók, ma a használt darabok ára 5 dollár környékén, vagy még annál is lejjebb mozog - a sivatagban talált példányok azonban, a történelem egy-egy darabja lévén ennél jóval többet érhetnek.

A Microsoft dokumentumfilmje, amelynek forgatásával a vállalat pontot tett a harmincéves pletyka végére, a videojáték-ipar alakulását veszi majd górcső alá, és várhatóan jövőre jelenik meg. A cég az utóbbi időben egyre komolyabban veszi a saját gyártású videós tartalmakat, amelyeket aztán az Xbox 360 és Xbox One platformokra tervez kiadni. Hasonló projektje a népszerű Halo játékok átültetése élőszereplős tévésorozatba, amellyel kapcsolatban, akárcsak az E.T.-nél, Steven Spielberg neve is felmerült - ennek a sorozatnak a DVD-i azonban remélhetőleg nem egy sivatag közepén bukkannak majd fel harminc év múlva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.