Szerző: Koi Tamás

2013. november 29. 18:33

Letette az új frekvenciapályázat alapjait a hatóság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság péntek délután váratlanul közzétette a frekvenciahasznosítás második ütemét megalapozó pályázati dokumentáció tervezetét. A hatóság csaknem 400 MHz-nyi spektrumot adna használatba meglévő és új mobilpiaci szereplőknek, összesen nettó 125 milliárd forintért cserébe.

Nem aukció, hanem pályázat útján kívánja hasznosítani, illetve a mobilpiaci szereplők számára értékesíteni a jelenleg rendelkezésre álló, illetve rövidesen felszabaduló spektrumkeretet az állam, legalábbis ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által péntek délután közzétett pályázatidokumentáció-tervezetből. A hatóság honlapján található, 147 oldalas dokumentumot a pályázati eljárás megindítása előtt, nem egészen egy hónapig véleményezhetik a szolgáltatók. A hírközlésszabályozásért felelős szervezet szerint a pályázat lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatók felé kötelező vállalások is megjelenjenek, vagyis elő lehet írni a nyertes szolgáltatónak több olyan, hálózatépítésre vonatkozó kritériumot, melyre az aukciós eljárás során nincs lehetőség.

Kettesbe kapcsoltak

Mint azt korábban megírtuk, a hatóság és a mobilszolgáltatók stratégiai együttműködésnek köszönhetően szeptemberben lezárult a frekvenciahasznosítás első üteme. Az NMHH a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg és harmonizálta lejárati idejüket. Az értékesítés első üteme után Dr. Karas Monika az NMHH elnöke felkérte a hatóság hivatalát, hogy a frekvenciahasznosítás következő ütemére olyan fejlesztésközpontú értékesítési koncepciót dolgozzon ki, amely arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy az eddig lefedetlen országrészeket minél rövidebb időn belül lássák el korszerű, szélessávú vezeték nélküli szolgáltatásokkal.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A frekvenciahasznosítás most induló második ütemében az NMHH Hivatala a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján. A hatóság továbbra is stratégiai partnerként tekint a magyar digitális gazdaság fejlesztésében érdekelt piaci szereplőkre - áll a szervezet honlapján -, ezért a végleges kiírás előtt egy dokumentáció-tervezetet tett közzé, amelyet a hivatal Vári Péter főigazgató-helyettes vezetésével készített. A tervezetről szóló konzultációt december 10-én tartja a hatóság, véleményezni december 20-ig lehet a szöveget.


Forrás: NMHH

Az eljárás a tervezet alapján összesen kilenc frekvenciacsomag mintegy 400 MHz-nyi spektrumára lesz kiírva, az összérték megközelíti a nettó 125 milliárd forintot - ez egyébként alig több, mint amennyi az államkasszába befolyt a frekvenciahasznosítás első üteme alapján (a pályázatra való jelentkezés egyébként nettó 40 millió forintba kerül). A hatóság a beruházások támogatása érdekében az újonnan használatba vett sávok után a használatba vétel napját követő 4 éven belül csak 50%-os sávhasználati díjat számít fel.

17 évre előre

Egy aukció során ennél lényegesen nagyobb összeg is befolyhatott volna a licitálás útján, a hatóság azonban ezúttal úgy vélte, több európai országgal ellentétben Magyarországnak most inkább érdeke a hálózatépítési ütemezés kontrollálása. A dokumentáció tervezete alapján egyébként a kilenc frekvenciacsomag használatára egységesen 2029. február 15-ig jogosultak a nyertes szolgáltatók, a pályázati eljárás a tervek szerint 2013. december 30-án indul, az ajánlatok bontására 2014. január 23-án kerülhet sor.

Az értékelés során a megajánlott díj mellett a frekvenciacsomagtól függően súlyozottan szerepet kap a lefedettségre és annak ütemezésére vonatkozó kötelezettségvállalás, illetve az adott csomagtól függően akár az is, hogy milyen a résztvevő pénzügyi, szakmai háttere, valamint milyen üzleti tervet mutat be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról