:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 16. 10:00

A Windows 8.1-gyel együtt érkezik a szerverváltozat is

A Microsoft egy blogbejegyzésben adta hírül, hogy a Windows 8.1-gyel együtt érkezik az operációs rendszer szerverváltozata, a Windows Server 2012 R2, valamint az ahhoz kapcsolódó felügyeleti infrastruktúra, vagyis a System Center 2012 R2 és a Windows Intune következő frissítése is.

A gyártó tájékoztatása szerint a "jogosult ügyfelek" számára október 18-án, tehát a Windows 8.1 megjelenésének napján lesz elérhető a Windows Server 2012 R2 és a System Center 2012 R2 is, valamint ugyanakkor frissül új képességekkel a Windows Intune. Amint azt Budai Péter, a Microsoft Magyarország üzletágvezetője a HWSW-nek elmondta, a "jogosult felhasználók" jelen esetben azokat jelenti, akik rendelkeznek mennyiségi licencszerződéssel, ők október 18-án tölthetik le az új Windows Server és a System Center a Volume Licensing Service Centerből.

Az MSDN- és TechNet-előfizetéssel rendelkező felhasználók is ugyanekkor férhetnek hozzá a szoftverekhez. Azok az ügyfelek, amelyek nem rendelkeznek mennyiségi licencszerződéssel, MSDN- vagy TechNet-előfizetéssel, csak novembertől juthatnak hozzá a termékekhez, ekkor kerülnek fel ugyanis a Microsoft hivatalos árlistájára. A System Center 2012 R2 esetében árváltozásról nem tudni, a Windows Server2012 R2 esetében azonban drágulás lesz: a Datacenter verzió több mint negyedével kerül majd többe mint a Windows Server 2012 esetében.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows Server 2012 R2 várható újdonságairól már írtunk korábban, és a System Center 2012 R2 főbb fejlesztési irányairól is megemlékeztünk itt. Hogy milyen fejlesztések debütálnak az ezekkel együtt érkező Windows Intune frissítésben, arról egyelőre keveset tudni - az új verzió minden bizonnyal kompatibilis lesz a vele együtt érkező többi szoftverrel (Windows 8.1, System Center 2012 R2), de egyéb képességekről nem beszélt még a Microsoft.

A Windows 8.1-ről ugyanakkor (megint) szolgált újdonságokkal a cég. Az október közepén rajtoló verziónak alapértelmezésként része lesz a Skype már, szöveges chateléssel, hanghívással és videóhívással együtt. A Skype-integráció mindenképp örvendetes lépés, a Windows 8-nak ugyanis a beépített Messaging alkalmazás (továbbiakkal együtt) sokat és jogosan bírált gyenge pontja volt. A Skype beköltözése egyben azt is jelenti, a Messaging alkalmazás megszűnik, a Windows 8.1-ben a Skype szolgál azonnali üzenetküldésre. A Skype azonban továbbra is csak egy alkalmazás, nem a rendszer eltávolíthatatlan része, így ha valaki szeretné eltávolítani és mással helyettesíteni, következmények nélkül megteheti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.