Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 06. 10:10:00

Ezt tudja a Windows Server 2012 R2

A héten zajló TechEd rendezvényen nem csak a Windows 8.1 vállalati újdonságairól beszélt a Microsoft, hanem arról is, milyen fejlesztések érkeznek a Windows Server 2012 R2-be.

A Windows Server 2012 R2 lényegében a "szerveroldali Windows 8.1", vagyis egy nagyobb frissítése az operációs rendszernek. A Microsoft a névvel is igyekszik hangsúlyozni, hogy itt nem csupán egy szervizcsomagról van szó, a Windows Server 2012 R2 számos funkcionális újdonságot tartalmaz, amelyek a virtualizáció, adattárolás, hálózat, menedzsment és biztonság köré csoportosulnak. Ezekből a fejlesztésekből szemezgettünk.

Virtualizáció

A Windows Server 2012 számos újdonságot hozott a virtualizáció területén, az R2-vel folyatatódnak a fejlesztések, az operációs rendszert úgy alakította ki a Microsoft, hogy a legnagyobb telepítéseket is ki tudja szolgálni. Az új verzióban a Hyper-V már 320 processzormagig és 4 terabájt memóriáig tud nyújtózni, ekkora lehet egy fizikai szerver legfeljebb, az egy időben futó virtuális gépek száma 1024, a maximális lemezkép-méret pedig 64 terabájt (VHDX), amelyet menet közben, a VM leállítása nélkül át is lehet méretezni. Az új Hyper-V segítségével legfeljebb 64 csomópontot tartalmazó fürtök építhetők, egy ilyen fürtön legfeljebb 8 ezer VM futhat egyszerre.

A virtuális gépek leállítás nélküli mozgatása még gyorsabban történhet mint eddig, köszönhetően a VHD/VHDX tömörítés bevezetésének. A Microsoft állítása szerint a lemezképeket szélsőséges esetben felére is össze tudja nyomni a Hyper-V, így a VM gyorsabban költözhet egyik fizikai szerverről a másikra. A "live migration" képességhez a virtualizációs köztesréteg RDMA-támogatást is igénybe tud már venni, levéve a feladatok egy részét a CPU válláról, ami tovább növeli a migráció sebességét.

A Hyper-V új képessége a Hyper-V Replica, amely egy virtuális gép előre beállított időközönként (30 másodperc-15 perc) történő aszinkron tükrözését jelenti, jellemzően egy távoli szerverre - katasztrófa esetén a replikából viszonylag zökkenőmentesen helyreállítható a rendes üzletmenet. Lehetőség van másodlagos és harmadlagos site-ra is replikálni a VM-eket. Nagyvállalati tárolók a távoli replikációt régóta kínálják, a Windows Server 2012 R2 Hyper-V-ben ez gyakorlatilag az operációs rendszer, illetve a hypervisor része, nem kell érte felárat fizetni és bármilyen IP-hálózaton működik. A távoli adatközpont pedig lehet akár a felhő is, erről gondoskodik a Windows Azure Hyper-V Recovery Manager.

Vegyes környezetek üzemeltetői számára jó hír, hogy az új Hyper-V jobb támogatást biztosít Linux operációs rendszerekhez. A Dynamic Memory most már linuxos VM-ek számára is lehetővé teszi a dedikált memória méretének növelését vagy akár csökkentését is. Ezzel az igényektől függően sűríthetők a virtuális gépek egy szerveren, jobb kihasználtságot eredményezve. Beállítható minimális memóriaméret (ez alacsonyabb is lehet az induló méretnél), maximális méret, a VM leállítása nélkül változhat a géphez rendelt memória, a nem használt kapacitás pedig átadható más VM-nek. További jó hír a Linux-felhasználóknak, hogy a legnagyobb disztribúciók (pl. Red Hat, SUSE, CentOS, Ubuntu) integrációjához szükséges Linux Integration Services (LIS) csomagokat a Hyper-V tartalmazni fogja, azokat nem kell az üzemeltetőknek külön letölteni és telepítenie.

3:31

Key Features In Windows Server 2012 R2 Explained

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Adattárolás

Az új Windows Server kapcsán kiemelt szerepet kaptak az adattárolással kapcsolatos fejlesztések. A Windows Server 2012 nagy dobása volt a Storage Spaces, ehhez most csatlakozik a Storage Tiering, azaz az automatikus tárolórétegezés. A Storage Spaces-en alapuló technológia pont azt tudja, amit a nagyvállalati tárolókban már évek óta láthatunk, a legsűrűbben elért adatokat automatikusan a legnagyobb teljesítményű tárolórétegre (pl. SSD) mozgatja. A granularitás a fájlszintnél is kisebb, azaz lehetséges egy több gigabájtos vagy terabájtos adatbázisnak csak egy részét elmozgatni, ha csak ott van sűrű elérés.

A Windows Server 2012-ben jelent meg az SMB Transparent Failover, amely lehetővé tette az SMB fájlmegosztások transzparens, kliensek számára gyakorlatilag észrevehetetlen átmozgatását egy fürt csomópontjai között. Az R2-ben újdonság az SMB Scale-Out képesség, amely lehetővé teszi ugyanazoknak a mappáknak a megosztását több szerverről is, terhelésmegosztással - akár egy kliens terhelése is megosztható több szerver között. Az SMB újabban pedig megosztások mentén, nem csak fájlszerverek mentén menedzselhető.

Virtualizált környezetben lehet elsősorban hasznos, de a tárolással kapcsolatos újdonság a Storage QoS, amellyel a túlságosan I/O-intenzív feladatot futtató virtuális gépek diszkigényét lehet keretek köré szorítani, hogy ne sajátítsák ki teljesen az I/O teljesítményt, folyamatos várakozásra kényszerítve a többi VM-et. Emellett beállíthatók riasztások is arra az esetre, ha egy gép számára elérhető I/O sávszélesség a szükséges alá csökken, így a rendszergazdák idejében kezelni tudják a helyzetet. Új storage management API-k is kerülnek a Windows Server 2012 R2-be, amelyek révén automatizáltan kezelhetők bizonyos adattárolással kapcsolatos feladatok.

Virtualizált desktop környezeteket építők számára érdekes képesség, hogy a VDI tároló-deduplikáció most már az "élő" VHD-kat is képes feldolgozni, vagyis egy virtuális gépet leállítás nélkül lehet deduplikálni, csökkentve annak helyigényét.

Hálózat, menedzsment

A hálózati és felügyeleti képességek fejlesztésével a Microsoft célja, hogy a Windows Server 2012 R2 minél alkalmasabb legyen nagy cloud-telepítéseket kiszolgálni. A hálózati fejlesztések alapja a Windows Server 2012-ben bevezetett hálózatvirtualizáció, valamint a virtuális hálózati switch. Ezekre épülnek fel olyan új képességek mint a multi-tenant VPN átjáró, amivel a Windows Server 2012 R2 telepítések alkalmasak akár több ügyfél kiszolgálására is VPN-en keresztül, a csatlakozó felhasználók csak a számukra fenntartott erőforrásokhoz férnek hozzá. A Windows Server 2012-ben bevezette a Microsoft az IP Address Managementet, amely egy kényelmes lehetőséget biztosít az IP-címek kezelésére. Az R2-ben ez a virtuális IP-címek kezelésével bővül, egyetlen nézetből lehet ezután kezelni a fizikai és virtuális IP-címeket.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A cloudok egyik fontos ismérve a használatalapú számlázás, de ehhez a használatot mérhetővé is kell tenni. A Windows Server 2012 R2-ben erre beépített eszközök vannak, a Hyper-V minden VM-ről jegyzi az elhasznált CPU-időt, a virtuális gép által használt memória méretét (minimum és maximum), a felhasznált lemezterületet (minimum és maximum), valamint a hálózati forgalom (kimenő és bemenő) mennyiségét.

Az automatizációt az új, még többet tudó Server Manager mellett a PowerShell 4.0 hivatott javítani, utóbbi 3 ezer teljesen új cmdlettel és az operációs rendszerbe épített Integrated Scripting Environmenttel (ISE) érkezik. A Server Manager a fizikai és virtuális szerverek mellett offline virtuális lemezképeket is tud kezelni, a gépeket különböző szempontok szerint csoportosítani lehet, egy-egy műveletet pedig egy csoport több tagján is elvégezhetnek a rendszergazdák.

Év vége előtt

A Windows Server 2012 R2 végleges verziója feltehetően valamikor az ősszel jelenik meg. A hivatalos tájékoztatás szerint az első nyilvános előzetes még június vége előtt befut, a HWSW tippje szerint a Windows Server 2012 R2 preview a Windows 8.1 előzetessel együtt, június 26-án fog érkezni - ezen a linken lehet feliratkozni értesítésre. Az opeációs rendszer újdonságairól bővebben a hivatalos blogban lehet olvasni. A Windows Server 2012 újdonságaival a HWSW tavaly egy három részes cikksorozatban foglalkozott, az írások itt (1, 2, 3) érhetők el.

a címlapról